A study on the effects of the sawdust addition on the quality of particle board

톱밥혼합율(混合率)이 파이티클보오드재질(材質)에 미치는 영향(影響)

  • Park, Soo-Kyong (Department of Forest Products & Technology, Seoul National University) ;
  • Seo, Moon-Bae (Department of Forest Products & Technology, Seoul National University) ;
  • Lee, Phil-Woo (Department of Forest Products & Technology, Seoul National University)
  • 박수경 (서울대학교 농과대학 임산가공학과) ;
  • 서문배 (서울대학교 농과대학 임산가공학과) ;
  • 이필우 (서울대학교 농과대학 임산가공학과)
  • Published : 1976.03.30

Abstract

This experiment was carried out to study the effects affecting to particle board quality by the mixed use of sawdust abandoning as the sawmill residues. The obtained results at this study are summarized as follows: 1) There was no significance in bending strength between 5% sawdust addition and non mixed particleboard. 2) The water absorption was increased as accordance with adding more sawdust. When the boards were mixed with sawdust until 20% the differences were shown among the test boards. 3) There was no differences between the moisture contents and also specific gravities between the comparated boards. There was no difference between the boards mixed with 5% sawdust and non mixed boards.

본 연구(硏究)에서는 합판공장(合板工場) 및 목재공장(木材工場)이면 어디서나 나오는 톱밥을 효율적(效率的)으로 이용(利用)하고자 하는 목적(目的)으로 P.b.에 섞어 사용(使用)할 때 P.b.의 곡강도(曲强度), 흡수율, 함수율, 비중에 미치는 영향을 조사하여 분석(分析) 고찰하였다. 결과(結果) 및 고찰에 의해서 얻어진 본연구(本硏究)의 결론(結論)은 다음과 같다. 1) P.b.의 bending strength에 있어서 톱밥을 섞지 않은 것과 비교해서 5% 섞은 것 까지는 차(差)가 없으며 10%, 15%섞으면 곡강도가 떨어졌으며 20% 섞은 것은 현격한 차이(差異)가 생겼다. 2) Absorbility는 톱밥을 섞을 수록 증가하는 경향으로 나타났으며, 20% 섞은 경우는 현격한 증가가 생겼다. 3) 함수율과 비중(比重)은 각 구성간에 차이(差異)가 없었다. 분산(分散) 분석(分析)을 한 결과(結果) 유의성(有意性)이 없었다. 이상과 같이 톱밥을 P.b. 제조시(時)에 5% 정도 섞는 것은 P.b 의 질(質)에 별다른 영향을 주지 않는 것으로 나타났다.

Keywords