수도품종간(水稻品種間) 질소효율(窒素効率) 및 수종(數種) 생리적특성(生理的特性)과의 관계(關係)

Nitrogen Efficiency and its Relation to Various Physiological Characteristics among Rice Varieties

  • 투고 : 1975.02.10
  • 발행 : 1975.06.20

초록

질소(窒素)의 정조생산효율(正租生産効率)(E)과 수량(收量)(Y) 수확지수(收穫指數)(HI) 질소전이율(窒素轉移率)(T) 질소흡수량(窒素吸收量)(N) 정조중(正租中)N농도(濃度)(GN%) 고중농도(藁中濃度)(SN%) 전건물생산량(全乾物生産量)(TY) 간(間)의 관계(關係)를 4개질소영양환경(個窒素營養環境)(고위지(高位地)와 저위지(低位地)에서 6 및 12kg 시비수준(施肥水準))에서 수도품종(水稻品種)(구(舊) 및 신품종(新品種)) 간(間)에 단순상관분석(單純相關分析)으로 조사(調査)하였다. 질소(窒素)의 전건물(全乾物) 생산효율(生産効率) (TE)을 포함 이상(以上)의 두 인자(因子)들간(間)의 관계(關係)를 분석(分析)하였다. 1. E는 T, Y, HI와 유의정상관(有意正相關), SN%, N 및 GN와는 행의상관(行意相關)을, TY와는 부상관(負相關) 경향(傾向)을 보였다. 2. T는 GN% 및 Y와 유의정상과나(有意正相關)을, SN%와는 유의부상관(有意負相關)을 보였다. 3. TE는 TY와 유의정상관(有意正相關)을 N와는 유의부상관(有意負相關)을 보였다. 4. 품종간(品種間) E의 순위(順位)는 서로 다른 질소영양(窒素營養) 환경(環境)에서 일정성(一定性)을 보였다. 5. 이상(以上)의 결과(結果)들로 다수품종(多收品種)은 고전이율(高轉移率)에 기인(基因)한 고질소효율(高窒素効率)을 갖고 띠라서 고중(藁中) N농도(濃度)가 낮으며 자실(子實)로 전류(轉流)된 N는 광합성산물(光合成産物)에 의(依)하여 크게 희석(稀析)되는 것으로 결론(結論)된다. 6. 최근육종(最近育種)된 이수성(多收性) IR 계통(系統)의 기보(旣報)된 생리적(生理的) 특성(特性)은 이 계통(系統)의 고질소효율(高窒素効率)과 잘 일치(一致)하였으며 수도육종(水稻育種)은 질소효율(窒素効率)에 기반(基盤)한 선발(選拔)로 진행(進行)되어왔다. 7. 고질소효율(高窒素効率) 품종(品種)은 생육후기(生育後期)에 효율(効率)이 큰 토양질소(土壤窒素)를 흡수(吸收)할 수 있도록 생육초기(生育初期)에 근생장(根生長)에 질소효율(窒素効率)이 클 것으로 추정(推定)된다.

Nitrogen efficiency for grain yield(E) and its relation to grain yield(Y), harvesting index(HI), percent translocation of nitrogen from straw to grain(T), nitrogen uptake amount(N), concentration in grain (GN%) or straw (SN%) and total dry matter yield (TY) among rice varieties (Oryza sativa, old and new varieties) were investigated at four nitrogen nutritional status (high and low fertilizer levels in high and low fertility fields) by simple correlation analysis. Relation between any two of above parameters or total dry matter yield (TY) and nitrogen efficiency for total dry matter yield (TE) was also investigated. 1. E is significantly and positively correlated with T, Y, HI but negatively with SN%, N, GN% and in negative trend with TY. 2. T is significantly and positively with GN% or Y, but negatively with SN%. 3. TE is significantly and positively correlated with TY but negatively with N. 4. The order of E among varieties showed consistency among different nitrogen nutritional environments. 5. From the above facts it was concluded that high yielding varieties have high nitrogen efficiency due to high percent translocation of nitrogen from straw to grain, subsequent low nitrogen concentration in straw and that translocated nitrogen in grain is greatly diluted with photosynthates. 6. Reported physiological characteristics of newly bred high yielding IR lines are well accordance with their high nitrogen efficiency and rice breeding was a selection on the basis of nitrogen efficiency. 7. It is postulated that high nitrogen efficiency varieties for yields have high nitrogen efficiency for root growth in early stage so that uptake more efficient soil nitrogen in later growth stage.

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