Freezing Resistance of Apple

사과나무의 내한성(耐寒性)

  • Received : 1975.08.06
  • Published : 1975.09.30

Abstract

Freezing resistance of apple (Malus pumila) cultivars was measured to find out the most cold hardy apple variety among the five cultivars which are promissing in Korea. The measurement of freezing resistance for two varieties of dwarf interstock, was also included to compare the cold hardiness among scions and interstocks. The freezing resistance was in order from lowest to highest; winter bud, cambium, xylem ray parenchyma and bark cortex in all cultivars except EM26. The difference in cold hardiness among cultivars and interstocks was not consistent among tissue parts of twig except in cultivar Nugget-spur of which all tissue parts showed least cold hardiness. The difference among tissue parts with in a cultivar was discussed in terms of choosing the most cold hardy, and the most resistant cultivars to late frost damage.

한국에 가장 유망한 사과 재배품종(栽培品種) 중(中)에서 가장 큰 내한성도(度)를 갖인 품종(品種)을 선택하기 위하여 내한성도(耐寒性度)가 측정(測定)되었다. 왜성대목(矮性臺木)으로 사용(使用)되는 두 품종의 내한성도(耐寒性度)도 재배품종과 비교하기 위해 측정되었다. 부위별(部位別) 내동성도(耐凍性度)는 EM26을 제외한 모든 품종(品種)에서 동아(冬芽), 형성층(形成層), 임부유조직(林部柔組織) 및 피층(皮層)의 순위(順位)로 증가(增加)하였다. 품종간(品種間)의 내한성도(耐寒性度)의 순위(順位)는 부위별(部位別)로 일정(一定)치 않았으나 재배품종(栽培品種) Nugget Spur 만은 모든 부위(部位)에 있어서 가장 낮은 내한성도를 보였다. 가장 내한성도가 높은 품종(品種)과 만상(晩霜)의 피해에 강(强)한 품종을 선택하는데 있어서 품종내(品種內) 부위간(部位間)의 내한성도(耐寒性度)의 차이(差異)에 관(關)하여 고찰(老察)되었다.

Keywords