Freezing Resistance of Chestnut (I) - The Difference among Cultivars and Tissue Parts -

밤나무의 내한성(耐寒性)(제1보(第一報)) - 품종별(品種別) 부위별(部位別) 차이(差異)에 관(關)하여 -

  • Received : 1975.05.10
  • Published : 1975.06.30

Abstract

Freezing resistance of ten cultivars of Chestnut (Castanea crenata S. et Z.) collected from four different sites of Kyunggi Province, Korea on March 2, 1975, was measured to find out the differences among tissue parts, and those among cultivars. The freezing and thawing rates were controlled lower than $6^{\circ}C/hr$. which occurs in nature. The resistance to low temperature was in order from lowest to highest; winter bud, cambium, xylum ray parenchyma and bark cortex. The difference in cold hardiness among cultivars was not consistent among tissue parts of twig stem except in cultivar Dan-Taeck of which all tissue parts showed highest cold-hardiness. The importance of the study on the seasonal variation in cold hardiness of different tissue parts was discussed in terms of choosing the most cold resistant Chestnut culitivar in Korea.

경기도(京畿道) 내(內) 4지역에서 1975년 3월 2일에 채취된 밤나무 10 품종(品種)에 대한 내한성도(耐寒性度)의 품종 및 부위별(部位別) 차이를 알기 위해 본 실험을 하였다. 저온(低溫) 및 해영온도(解永溫度) 처리(處理) 속도(速度)를 자연상태와 비슷한 시간당(時間當) $6^{\circ}C$ 보다 더 천천히 조절하였다. 부위별(部位別) 내한성도(耐寒性度)의 순위는 모든 품종에 있어서 동아(冬芽), 형성층(形成層), 재부유조직(材部柔組織) 및 피층(皮層)의 순위(順位)로 증가 하였다. 품종 간(間)의 내한성도의 순위는 줄기의 부위에 따라 일정치 않았으나 품종단택(品種丹澤)(단지와)은 예외적으로 모든 부위(部位)에 있어서 가장 높은 내한성도를 보였다. 가장 내한성도가 높은 품종을 발견하는데 있어서 부위별 내한성도의 계절적 변화(變化)에 관한 연구의 필요성에 관하여 고찰되었다.

Keywords