초록
Roll을 사용한 mastication에 의한 polystyrene(단독시와 SBR과의 blend시)의 기계적분열에 대하여 검토한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. Polystyrene-SBR blend계에서 polystyrene 성분의 MWD는, original polystyrene속에 존재하는 고분자량의 polymer 분자가 기계적으로 절단되어 소멸하여 보다 낮은 분자량의 polymer 분자를 생성하며, 분포곡선의 정점은 분열이 진행함에 따라 저분자량역으로 이동하고 점차 높은 정점을 가지는 폭이 좁은 곡선으로 되어 최종적으로 비교적 균일한 polymer로 됨을 실증하였다. 2. Polystyrene chain의 절단수는 roll에 의한 mastication time이 길어짐에 따라 증가하였고, 140, 150 alc $160^{\circ}C$에서 각각 100분간 mastication시킨 처리물에서는 $2.36{\times}10^{20}개,\;1.76{\times}10^{20}개\;및\;1.52{\times}10^{20}$개의 분열 polymer가 생성하였다. 3. Polystyrene의 mechanical degradation의 분열속도는 온도가 상승함에 따라 감소되었고, -8.7kcal/mole이란 부(負)의 활성화에너지를 나타내었으며, 따라서 이 경우의 mechanical degradation은 활성화에너지를 기계적으로 공급받는 화학적 process임을 실증하였다.
Polystyrene and polystyrene blended with SBR were subjected to the mechanical degradation by roll mastication. The results obtained are as follows. 1. For the polystyrene which is blended with SBR, the overall shape of the molecular weight distribution curve moves from the higher molecular weight portion to the lower molecular weight portion, becomes narrower in breadth, and its peak becomes higher as the degradation proceeds. The final molecular weight distribution exhibits a relative uniformity. This is due to the fact that only the polymer molecules with the high molecular weight consisted in original polystyrene are degraded mechanically and produced the polymer molecules with the low molecular weight. 2. The scission number of polystyrene chains increases with mastication time, and the number of degraded polymer chains produced when the polymer is masticated for 100 minutes at 140, 150 and $160^{\circ}C$ are $2.36{\times}10^{20},\;1.76{\times}10^{20}\;and\;1.52{\times}10^{20}$, respectively. 3. The rate of the degradation of polystyrene decreases with the mastication temperature. The activation energy is found to have the negative value, -8.7 kcal/mole. Therefore it is indicated that the mechanical degradation is a chemical process of which the activation energy is supplied mechanically.