A Study on the Neutron Activation Analysis for the Determination of Mercury in Biological Samples

생체시료중 수은의 정량을 위한 중성자 방사화분석에 관한 연구

  • Lee Chul (Radioanalytical Division, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Nak Bae (Radioanalytical Division, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Lee Ihn Chong (Radioanalytical Division, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • Published : 1975.06.30

Abstract

Rice and fish samples as well as a standard reference kale sample have been analyzed for the mercury content using two independent methods, i.e., one developed previously in this laboratory and the other reported by Sjostrand. The analytical results indicate differences in matrix effects depending on the type of sample, e.g., kale and fish samples show the same matrix effects, whereas rice samples show different effects compared to others.

쌀, 생선 및 표준 기준 배추시료 속에 함유된 수은의 함량을 두 개의 독립적인 분석 방법 즉, 과거 본 연구실에서 개발한 방법과 Sjostrand 방법에 의하여 분석하였다. 분석 결과는 시료의 종류에 따라서 서로 다른 매트릭스 효과를 보였다. 예를 들면 배추과 생선 시료는 같은 매티릭스 효과를 나타내었으나 쌀 시료는 이 두 종의 시료과 비교하여 다른 효과를 보였다.

Keywords

References

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