Studies on the Production of Lipase by Rhizopus delemar by

Rhizopus delemar의 Lipase 생산에 관한 연구

  • 배정설 (대전실업전문학교 식품화공과) ;
  • 배국웅 (대전실업전문학교 식품화공과)
  • Published : 1975.01.01

Abstract

The excellent strain $K_{52}$ for producing lipase was selected among 215 strains of Rhizopus sp. isolated from soil and other natural sources. The results investigated of microbiological characters and conditions for producing lipase Ivere summarized as follows: (1) Strain $K_{52}$ was similar to Rhizopus delemar in microbiological character. (2) The lipase activity was most vigorous after 48 hours in wheat bran culture, 96 hours in surface culture and 72 hours in shaking colure. (3) Surface culture was more suitable than in shaking culture for producing lipase. (4) In the case of wheat bran culture, producing of lipase was vigorous after 48 hours of culure period (3,800u/g) . (5) The optimum temperature for producing lipase was 3$0^{\circ}C$ both in wheat bran culture and in surfase culture.

각거 시요로부터 분이된 215주의 Rhizopus 속중 lipase생성자이 강한 1 주를 선정하여 균학적 성질 및 lipase생성 조건을 검토한 결과는 다음과 같다. (1) 우수균주 strain K52는 균학적 제성질을 살펴본 결과 Rhizopus delemar에 유사하였다. (2) 배양기간은 밀기울 고예배양의 경우 48시간, 액면배양의 경우는 96시간, 진악배양의 경우는 72시간 경과후 최고의 역가를 나타 내었다. (3) 진종배양시보다 액면배양시에 lipase의 생성이 더욱 양호하였다. (4) 밀기울 고예배양시에도 효소의 생성이 양호하였으며 배양 48시간후 3.800(u/g)의 활성을 나타내었다. (5) 배양최적온도는 액체배양시나 국체배양시 모두 3$0^{\circ}C$가 가장 양호하였다.

Keywords