양송이 재배(栽培)에 따른 재배상퇴비(栽培床堆肥)의 성분변화(成分變化)에 관(關)한 연구(硏究)

Studies on the Compositional Change of Composts During Mushroom Cultivation

  • Namgung, Hee (College of Agriculture, Chun Pook National University)
  • 발행 : 1975.12.30

초록

양송이 재배중(栽培中) 재배상(栽培床) 퇴비(堆肥)의 성분변화(成分變化)를 파악(把握)하기 위하여 양송이의 대규모(大規模) 생산(生産) 조건하(條件下)에서 퇴비입상후(堆肥入床後) 수확(收穫)이 끝나는 폐상시기(廢床時期)까지의 재배상퇴비(栽培床堆肥) 및 양송이 자실체(子實體)의 여러가지 성분(成分)을 분석(分析)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었으며 재배상(栽培床) 퇴비(堆肥)의 숙성기작(熟成機作)을 제시(提示)하였다. 1) 재배상(栽培床) 및 배양실(培養室)의 온도변화(溫度變化)와 양송이의 수량(收量)을 주기별(週期別)로 조사(調査)하였고 전체수량(全體收量)은 $15.6kg/m^2$이었다. 2) 입상직후(入床直後)의 퇴비(堆肥)는 pH8.2이었으나 복토시기(覆土時期)부터 pH 6.4로 떨어져 폐상시(廢床時)까지 유지(維持)되었다. 3) 재배상(栽培床) 퇴비(堆肥)의 일반성분(一般成分)을 고형물(固形物) 기준(基準)으로 볼 때 회분(灰分)은 증가(增加)하였으나 전실소(全實素), 에텔 추출물(抽出物), 조섬유(粗纖維)는 계속으로 감소하였으며 결국 유기물(有機物)의 감소하였으며 결국 유기물(有機物)의 감소를 초래하였다. 4) 재배상(栽培床) 퇴비(堆肥)의 전실소(全實素)는 계속적으로 감소하였으며 부용성(不溶性) 실소(室素)의 감소량(減少量)이 수용성(水溶性) 실소(實素)보다 더 컸고, C/N율(率)은 최초(最初) 21이던것이 16으로까지 점차적으로 감소하였다. 5) 재배상(栽培床) 퇴비(堆肥)의 탄수화물(炭水化物)중 ${\alpha}-cellulose$, pentosan, lignin은 각각 87%, 75%, 60%씩 소실되었으며 특히 ${\alpha}-cellulose$는 복토직후(覆土直後)에 크게 감소(減少)하였다. 6) 재배상(栽培床) 퇴비(堆肥)의 유리환원당(遊離還元糖)은 계속적으로 증가(增加)하였고, 유리(遊離)아미노산(酸)을 수확초기(收穫初期)까지 증가(增加)하다가 폐상시(廢床時)에는 다시 감소하였다. 입상시(入床時)의 퇴비(堆肥)에는 alanine, glutamic acid, glycine, serine이 검출(檢出)되었으나 양송이 재배(栽培)에 따라 glycine은 크게 감소하는 반면(反面) proline이 크게 증가(增加)하였다. 7) 재배상퇴비(栽培床堆肥)의 무기원소(無機元素) 중 P, Zn은 감소하는 경향이 있고, Cu은 증가(增加)하는 경향이있으며 K, Na은 큰 변화(變化)가 없었다. 8) 수확주기(收穫週期)가 다른 양송이의 일반성분(一般成分), 무기성분(無機成分), 유리환원당(遊離還元糖) 및 아미노산(酸)을 분석(分析) 비교(比較)한 결과(結果) 큰 차이가 없었으나 조지방(粗脂肪), 환원당(還元糖), Na함량(含量)은 초기수확(初期收穫)의 것에서, 아미노산(酸) P은 후기수확(後期收穫)의 것에서 약간 높았다. 양송이중의 유리(遊離)아미노산(酸)으로는 alanine, serine, threonine glutamic acid를 위시(爲始)하여 12종(種)이 검출(檢出)되었다. 9) 본실험(本實驗)으로 재배상(栽培床) 퇴비(堆肥)의 숙성(熟成) 과정은 중온균(中溫菌)에 의한 암모니아의 생성(生成)과 탄수물화(炭水物化)의 분해에 이어 고온균(高溫菌)에 의한 단백질합성(蛋白質合成), 균경형성(菌經形成) 그리고 다실소(多室素) lignin 부식복합기(腐植複合畿)를 형성(形成)하고 이들 성분(成分)이 잔류(殘留)하는 탄수화물(炭水化物)과 함께 양송이의 영양원(營養源)을 이루게 되는 숙성기작(熟成機作)을 뒷받침 할 수 있었다.

In order to investigate the compositional change oil composts during the growing of cultivated mushroom (Agaricus bisporus), composts and mushrooms during the period of filling to ending under commercial conditions were subjected to chemical analyses. The results are summarized as follows and the mechanism of composting for mushroom cultivation was proposed. 1) The temperature change of growing bed and room was observed and the yield of mushroom for each cropping time was recorded to get $15.6kg/m^2$ in total crops. 2) Composts after filling showed pH 8.2 which dropped to 6.4 after casing and continued so up to ending. 3) On the dry weight basis of composts, crude ash increased whereas total nitrogen, ether extract and crude fibre decreased gradually to bring about the lowering of organic matter. 4) Total nitrogen of composts decreased gradually and more insoluble nitrogen was lost than soluble nitrogen. The C/N ratio of composts was initially 21 which was gradually lowered to 16. 5) The losses of ${\alpha}-cellulose$, pentosan and lignin in composts were 87%, 75%, and 60%, respectively, in which ${\alpha}-cellulose$ decreased markedly after casing. 6) Free reducing sugars of composts increased continuously. Gradually increased free amino acids till second cropping decreased again thereafter. Composts at the filling stage contained alanine, glutamic acid, glycine and serine in which glycine decreased markedly whereas proline increased remarkably upon mushroom cultivation. 7) Among minerals of composts, phosphorus and zinc tended to decrease, potassium and copper tended to increase anti sodium showed no marked change. 8) In comparison of mushrooms from different cropping time with respect to proximate composition, minerals, free reducing sugars and amino acids, no marked difference was observed. However, a little higher values were observed in crude fat, free reducing sugars and sodium content for early crops and in free amino acids and phosphorus content for late crops. Twelve free amino acids including alanine, serine, threonine, and glutamic acid were detected in the cultivated mushroom. 9) According to above experimental results, it was possible to support the mechanism of compositing that the formation of ammonia and decomposition of carbohydrates by mesophiles are followed by protein biosynthesis, formation of microbial bodies and nitrogen-rich lignin humus complex by thermophiles, thus supplying necessary nutrients for mushroom growth, along with residual carbohydrates.

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