Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 7 Issue 2
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- Pages.91-95
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- 1975
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- 0367-6293(pISSN)
Investigation of Lipids in Hot Pepper I. Neutral Lipids of Hot Pepper Seeds
고추의 지질(脂質)에 관(關)한 연구(硏究) 제(第)1보(報) 고추종자(種子)의 중성지질(中性脂質)
- Lee, Kang-Ja (College of Home Economics Yeung Nam University) ;
- Han, Jae-Sook (College of Home Economics Yeung Nam University) ;
- Lee, Sung-Woo (College of Home Economics Yeung Nam University) ;
- Park, Chun-Ran (College of Home Economics Yeung Nam University)
- Published : 1975.06.28
Abstract
Neutral lipids of hot pepper seeds were analyzed by employing TLC and GLC methods. This seeds contained TG, SE, FFA, S, DG, and MG, i.e., the main component. TG was found 75. 81%. From the analysis of fatty acids it was found that linolenic (37. 6%). linoleic (27. 0%) and palmitic acid (16. 5%) were presented as the main fatty acids. In the case of SE, linolenic, palmitic and linoleic acids were 38. 1%, 22. 0%, and 20. 9%, respectively, and other acids were presented in small quantities.
고추종자(種子)의 중성지질(中性脂質)을 분석(分析)한 결과(結果) TG 가 약(約) 75. 81%로서 주성분(主成分)을 이루고 있으며 다음으로 Mg, DG 그리고 SE, FFA, S 가 존재(存在)하고 있음을 알았다. 또 TG 와 SE 의 지방산(脂肪酸) 조성(組成)을 측정(測定)한 결과(結果)로는 TG 의 경우 linolenic acid 가 37. 6% 로서 주산(主酸)을 이루며 그 다음이 linoleic acid(27. 0%), palmitic acid (19. 5%)의 차례이고, SE 의 경우도 주산(主酸)인 linolenic acid 가 38. 1%로서 가장 많고 그 다음이 palmitic acid (22. 0%)와 linoleic acid (20. 9%)의 차례이며 그밖의 것은 매우 미량(微量) 존재(存在)하고 있었다.
Keywords