EVALUATION IN THE UTILITY OF THE BY-PRODUCTS OF OYSTER PROCESSING ( I ) Seasonal Variation in Chemical Constituents of the Cooked- released Fluid of Oyster

굴 가공 부산물의 이용에 관한 연구(I) -굴 자즙(煮汁)의 화학조성의 계절적 변화-

  • Published : 1974.03.01

Abstract

The chemical constituents of the cooked-released fluid of oyster, Crassosetra gigas which was collected in the harvesting season (Sept., 1973 to Apr., 1974), were analyzed Periodically to evaluate the potential utility in the view point of food and nutrition, an8 the following results are summarized ; 1. The content of crude protein nitrogen was low in January, but tended to increase since February. This result resembled with non protein nitrogen. 2. Amino nitrogen of the non protein nitrogen was continuously increased since September, and observed a remarkable increase from February. 3. The most content of crude carbohydrate is found to be composed of glycogen, and the variation of glycogen content also increased till April, with the similar tendency of amino nitrogen. 4. The variation of the content of crude protein and crude carbohydrate showed a reverse correlation to the moisture content.

수획기(1973년 9월$\~$1974년 4월) 중, 참굴의 생패를 채취하고 자숙하여서 얻은 자즙의 식품영양학적가치를 평가하기 위하여 화학포성의 월별 변화를 분석한 결과는 다음과 같다. (1) 조단백태 질소의 양은 1월을 전후하여 약간 감소하였으나, 그 이후는 계속 증가하는 경향이었으며, 이 점은 비단백태 질소에서도 같은 결과이었다. (2) 아미노태 질소는 4월까지 계속 증가하였으며, 특히 2월 이후는 급격히 증가하였다. (3) 총당은 그 대부분이 글리코겐으로 이루어져 있음을 알 수 있었고, 글리코겐은 아미노태 질소의 함량변화와 비슷한 경향으로서 4월까지 계속 증가하였다. (4) 자즙중의 조단백질과 총당의 함량변화는 수분함량과는 역의 상관관계를 보였다.

Keywords