THE UTILIZATION OF DIETARY PROTEIN BY YOUNG RAINBOW TROUT

무지개송어의 사료단백질 이용에 관한 연구

  • Published : 1974.12.01

Abstract

The utilization dietary protein in young rainbow trout was investigated when feeded with the diets of controlled levels of casein and lipids for 12 days. The composition of the diet is shown in Table 1. Body weight gain was in proportion to the protein content in diet up to $40\%$, ana the maximum was obtained with $40.4\%$ of crude protein (Fig. 1, Table 2). On the other hand, the accumulated protein in body also showed almost maximum value around 40n of protein level in the diet and: the change of accumulated protein showed a little with more-protein level(Fig. 3, Table 9). The protein accumulation rate (protein accumulated/protein consumed) showed its highest value at about $40\%$ of protein level, while the protein utilization value (protein accumulation rate x protein content of diet) attained its highest value at $54.8\%$ of protein level (Table 3). With the above results it is observed that the requirement of dietary protein for young rainbow trout is about $40\%$ of protein in the diet when casein is used as the sole protein source. In protein efficiency ratio (PER) the lower protein level in the diet, the higher PER yields and the more the quantity of protein increases, the more PER decreases and its relation could be figured out as an equation of y=4.91-0.034x (Fig.4), Nose measured PER utilizing the diet which result of this, it is reported that PER rate of casein dropped within the extent of $25\%$ protein in diet. The reason why such a different PER rate appeared at the low protein level is revealed as the carbohydrate is low but the lipid high in capacity of utililzing nutrients for rainbow trout. The relation between the protein content of diet and the conversion factor, feed efficiency were determined and the results are shown in Fig. 2.

Casein을 단백원으로 하고 조단백질과 지질의 함량을 조사한 사료로서 치무지개송어를 19일간 사육하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1) 무지개송어의 체중은 사료중의 단백질 함량이 많을수록 증가하며 단백질의 함량 $40\%$ 부근에서 최대치에 달하고 그 이상 단백질이 증가하여도 체중은 증가하지 않았다. 체단백질의 증가도 사료중의 단백질 함량이 $40\%$ 부근에서 최대치에 가까워지며 그 이상 단백질이 증가하여 도 변화는 적었다. 2) 단백질의 이용치는 사료중의 단백질 함양이 많을 수록 증가하였으나 체단백질의 축적률은 단백질의 함량 $40\%$ 부근에서 최대치에 달했다. 3) 이상의 결과에서 Casein을 단백원으로 하는 경우 치무지개송어의 단백질 요구량은 사료중 $40\%$라고 생각했다. 4) 사료의 단백효율(y)은 단백질의 함양(x)이 많을 수록 감소하고 그 관계는 y=4.91-0.034x의 방정식으로 표시 할 수 있었다. 5) 사료의 단백질 함량과 사료효율 및 사료계수와의 관계를 검토하였다. 끝으로 시종 실험을 지도하여 주신 동경수산대학에 야진길 교수에게 사의를 표한다.

Keywords