References
- Z. f. Elecktrochemie Bd 56 Heft 1 K. F. Jahr;R. Kubens
- Helv. Chim Acta v.215 G. Parrissakis;G. Schwarzenbach
The traditional cryoscopic measurement had performed by inconvenient manual operation which accompanies various unavoidable errors. For example, the irregularity of hand stirring, difference of visual angle in reading Beckmann thermometer and furthermore, its large heat capacity acts as the decreasing effect of the sensitivity. In these studies, the author devised new automatically measuring cryoscopic apparatus with temperature recording system in which temperature variation is changed to electric current. The light beam from the galvanometer is absorbed by the photographic paper on the rotating cylinder. On the other hand, the use of sodium sulfate decahydrate in cryoscopy causes considerable error, because small crystal particles adhere on the upper wall of the measuring tube. As an improvement, anhydrous sodium sulfate is used and then the desired amount of water is added.
從來에 開發된 cryoscopy 裝置는 手動型으로서 一回測定에 所要되는 最少 한時間을 두사람이 測定에 꼬박 關與하여야 하는 不便을 갖는다. 뿐만 아니라 手動攪拌에 依한 不規則的攪拌速度에서 오는 誤差나, Beckmann 溫度計의 感溫部가 나타내는 큰 熱容量 및 判讀時의 視角差차와 波勞度에서 오는 誤差等이 不可避하게 作用한다. 그러므로 本 硏究에서는 이들 誤差를 減少시키기 爲하여 다음과 같이 裝置改良에 依한 自動測定法을 開發하였다. (1) 水槽溫度의 自動精密調節 (2) 感溫部의 熱容量이 매우 작은 thermistor에 依한 溫度測定 (3) 檢流計의 反射光을 感光紙에 照射시켜 轉移溫度를 自動記錄하는 이른바 溫度自動記錄裝置의 開發 (4) 攪拌裝置의 自動化 한편 從前부터 使用되어 오는 10水和物 芒硝는 加入時 一部가 容器壁에 묻어 反應에 關與하지 못하며, 또한 10水和物화물을 部分的으로나마 脫水되지 않은채 保存하여 測定에 使用하기는 어려우므로 本硏究에서는 無水芒硝를 써서 하는 實驗條件을 아울러 究明하였다.