Food & Nutrition Survey of Specific Areas in Seoul Kores

서울시내 계층별 아파트 주민의 영양실태조사

  • Kim, S.H. (Dept. of Food & Nutrition, College of Home Economics, Ewha Womans University) ;
  • Chung, C.E. (Dept. of Food & Nutrition, College of Home Economics, Ewha Womans University) ;
  • Lee, H.K. (Dept. of Food & Nutrition, College of Home Economics, Ewha Womans University) ;
  • Cho, S.S. (Dept. of Food & Nutrition, College of Home Economics, Ewha Womans University) ;
  • Lee, Y.W. (Dept. of Food & Nutrition, College of Home Economics, Ewha Womans University)
  • 김숙희 (이화여자대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 정진은 (이화여자대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 이현경 (이화여자대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 조성수 (이화여자대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 이영화 (이화여자대학교 가정대학 식품영양학과)
  • Published : 1974.06.30

Abstract

For the elucidation of the nutritional status of residences of apartments located in various areas in Seoul city, the food and nutrition survey was undertaken by the graduate students from Department of Food & Nutrition, Ewha Womans University in 1973. The socioeconomic stratification was mainly considered for the selection of sample apartments included in this study. Hangang Mansion, KIST, Munwhachon & Bukahyun apts were selected in this respect. A. Common living circumstances. Through the questionaries, author concluded nutritional concept on everyday food life as follows; 1. Higher income seems less effective in everyday food life on the nutritional view point than higher education does. 2. It needs to be urgently improved to be accustomed to use exact measuring concept of foods when they cook. 3. It needs to be improved to serve meals for individual portion at meal table, because the portion control at meal table will effect to national food policy. B. Nutrition Survey. Average daily calroie intake was the highest in Hangang Mansion and lowest in Bukahyun apt., in accordance with their economic living standard, but most of their calorie intakes were lower than the R.D.A. (3000ca1 for male, 2200 Cal for female). But the composition ratio of the total calorie intake was near to the ideal, carbohydrate 60%, protein 15%, fat 25%. Although there were differences in their economic living situations in urban area, most people ingested relatively good quality and large amounts of protein and fat. Vitamin A and Niacine intake exceeded the R.D.A., but the intake of Ca, Thiamine, Riboflavin, Ascorbic Acid were far less than that of R.D.A. C. food Intake. Amounts of total daily food intake were highest in Bukahyun apt. and lowest in Hangang Mansion. These showed adverse aspects to the total calorie intakes and their income levels. The ratio of cereals, $40%{\sim}50%$ of the total food intake, was higher than any other kinds of foods in all apartments. Among the other foods except cereals, there represented the highest level of meats in Hangang Mansion and KIST apt., while intake of Kimchies were highest in Munwhachon and Bukahyun apt. In the case of vegetables and fruits intake, the ratio of them in Hangang Mansion and KIST apt. were high, on the other hand the ratio of starchy roots appeared lowest in Hangang Mansion. For the main sources of protein, meats were ingested in Hangang Mansion and KIST apt., meats and fishery were used in Munwhachon apt., and beans were eaten highly in their meals in Bukahyun apt. These food contents and distributions showed the significant differences not only their economic classes but also regional characteristics.

서울시내 아파트중에서 경제적인 수준을 볼 때 상(上), 중상(中上), 중(中), 하(下)의 계등별 특색이 나타날 수 있는 한강 멘숀아파트, KIST 아파트, 문화촌 아파트, 북아현 시민아파트 주민의 일반적인 식새활 현황및 영양과 식품 섭취 실태 조사결과는 다음과 같다. A. 조사대상자(調査對象者)의 일반환경(一般環境) 세대주의 학력이 제일 높은 KIST 아파트가 한강 멘숀 아파트보다 식생활비는 오히려 적은 펀이었으나 가족영양 및 기타 영양문제를 항상 고려하고 계획성 있는 식생활을 하는 경향이었다. 고기류, 생선류의 섭취 빈도는 한강멘숀, KIST, 문화촌 아파트는 하루에 한번 섭취하는 경우가 많은 것으로 나타났다. 조리할 때 조미료나 식품의 양은 대부분 눈짐작으로 하지만, 계량컵, 제량스픈, 저울을 사용하는 경우는 KIST 아파트가 제일 많은 편이었고 식사할 때 개인접시 및 napkin의 사용은 한강 멘숀과 KIST 아파트에서 많은 편이었다. 먹고 남은 음식은 조금 남은 것은 버리는 경우가 대부분이고 냉장고에 식품을 보관할 때는 대개 뚜껑을 덮거나 싸서 넣는 경우가 많았다. B. 영양섭취실태(營養攝取實態) 1인(人) 1일(日) 열량 섭취량은 한강멘숀, KIST, 문화촌, 시민아파트 순으로 경제적인 생활수준과 거의 비슷한 경향을 보여 주었으나 총열량 섭취량중 탄수화물, 지방, 담백질의 비율은 이상 권장량인 탄수화물 65%, 지방 20%, 만백질 15%에 거의 비슷한 경향으로 나타났다. 대체적으로 단백질, Fe, Vit. A, Niacin의 의섭취량은 권장량 이상을 취하고 있으나 Ca, Thiamin, Riboflavin, Vit. C의 섭취량은 권장량에 미달되는 경향이 있었다. C. 식품섭취실태(食品攝取實態) 1인(人) 1일(日) 섭취하는 식품의 양은 북아현 시민아파트가 가장 많고 한강 멘숀아파트가 가장 적게 나타나 경제적인 생활수준 혹은 총 Calorie 섭취량과는 반대되는 경향을 나타내었다. 식품 총 섭취량에 대한 각 식품군의 섭취 비율을 보면 어느 아파트나 곡류의 섭취율이 $45{\sim}50%$로서 가장 높은 수치를 나타냈다. 그외의 식품군 중에는 한강 멘숀과 KIST 아파트는 육류의 성취율이 가장 높았고 문화촌과 북아현 시민아파트는 김치류의 섭취율이 가장 높았다. 채소류와 과일류의 섭취율은 한강 멘숀과 KIST 아파트가 높은 반면 저류의 섭취율은 한강 멘숀아파트가 가장 낮았다. 단백질 급원으로서 한강멘숀과 KIST 아파트는 주로 육류를, 문화촌 아파트에서는 곡류와 생선류를 그리고 북아현 시민 아파트에서는 주로 두류를 많이 섭취하는것으로 나타났다.

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