Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 3 Issue 1
- /
- Pages.17-21
- /
- 1974
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
Study on the tasty constituents and minerals in Clavariaceae botrytis
싸리버섯의 정미성분(呈味成分)과 Mineral에 관(關)한 연구(硏究)
- Seoh, Jeong-Hi (Yeungnam University) ;
- Cho, Soo-Yeul (Yeungnam University) ;
- Lee, Sung-Woo (Yeungnam University)
- Published : 1974.04.30
Abstract
Tasty constituents such as free amino acids. free organic acids and free sugars and minerals in clavariaceae botrytis were surveyed through the course of this study. The results were as, follows: 1. Isoleucine valine threonine alanine methionine cysteine glutamine histidine glutamic acid and aspartic acid were presented in clavariaceae botrytis, and aspartic acid showed the highest amount. 2. Succinic acid was the major organic acid in clavariaceae botrytis, and also citric acid malic acid and fumaric acid were presented. 3. Clavariaceae botrytis contained fructose, maltose glucose and sucrose ; glucose and sucrose were more than 80% of total sugars. 4. Na K Mg Ca Zn Mn Cu am Fe by atomic absorption spectrometer were detected and assayed. and Al Si Ni Sn Ti Cr Ag Pb B and Sr detected by emission spectrograph. K of these minerals showed the highest amount but very small amount of Ca was presented.
싸리버섯의 정미성분(呈味成分)인 유리 amino acid 유기산 유리당과 무기성분의 종류를 검소(檢素)하고 함량을 측정한 결과는 다음과 같다. 1) 유리 amino acid로서 isoleucine valine threonine alanine methionine cysteine glutamine histidine glutamic acid aspartic acid 등(等)이 존재하고, 이 가운데서 aspartic acid가 가장 많이 함유되어 있어서 싸리버섯의 amino acid를 aspartic 계로 보았다. 2) 유기산으로서 succinic acid citric acid malic acid fumaric acid 등(等)이 존재하고 이 가운데서 succinic acid가 가장 많았다. 3) 유리당으로서 fructose glucose sucrose maltose 등(等)이 존재하고 이 가운데서 glucose sucrose가 전(全) 당(糖)의 80% 이상(以上)이었다. 4) 무기성분으로서 atomic absorption spectrophotometer에 의(依)하여 K Na Mg Ca Cu Mn Zn Fe을 검출 정량하였고, 발광분광분석으로 다시 Al B Bi Ag Ti Sr Cr Pb 등(等)을 검출할 수 있었다. 이들 무기성분 가운데서 K가 가장 많았으며, Ca의 양(量)이 극히 적음이 주목되었다.
Keywords