굴의 양식에 관한 생물학적 연구(II) 참굴의 산지별 특성

BIOLOGICAL STUDIES ON OYSTER CULTURE(II) Morphological Charaeteristics of the Oyster, Crassostrea gigas

  • 발행 : 1973.06.01

초록

1972년 5월과 10월에 서해안의 대천과 부안, 남해안의 남성, 차면, 이명 및 추봉 그리고 동해안의 포항의 각 양식장에서 양식하고 있는 참굴을 각각 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 서해안측 굴은 소형이고, 동해안측으로 갈수록 대형이었고, 또 간석지산 굴은 대체로 소형이었으나 수심이 깊은 데 것은 대형이었다. 2. 추봉산과 포항산은 장형굴에 속하나, 부안, 남성, 이명 및 차면산은 서로 거의 유사한 단형굴에 속한다 3. 수심이 다 같이 깊은 곳에서 살던 것이라 하더라도 수하 양식굴인 추봉산은 바닥 양식굴인 포항산보다도 껍데기가 가벼웠다. 4. 각고에 대한 각장은 산지에 따라 변이가 아주 심해서 각 산지별 상호간에 모두 유의의 차가 있었다. 5. 껍데기 무게에 대한 살무게인 비만은 10월보다 5월이 좋았고, 산지별로는 추봉산치 좋았고 포항산은 나빴다. 그리고 추봉산은 5월과 10월의 차이가 적었지만 포항, 차면, 이명 및 부안산은 비교적 그 차이가 크다. 6. 살무게에 대한 건조살무게의 경사값은 10월보다 5월이 크고 산지별로는 추봉, 포항 및 대천산이 크며, 이명, 차면 및 남성산이 작다. 즉, 수분 함량은 5월보다 10월이 많았고, 산지별로는 이명, 차면 및 남성산이 많았고, 추봉, 포항 및 대천산이 적었다.

Morphological variations of the Korean Oyster, Crassostrea gigas, were studied on the basis of the oyster samples collected from seven ecologically different areas in May and October of 1972 respectively. The sampling areas were Daecheon and Buan in the west coast, Namseong, Cha-myeon, Imyeong and Chubong in the south coast and Pohang in the east coast. The average sizes of the oysters of the west coast were smaller than those of the south coast as well as those of the east coast. The oysters of the east were largest in size, The oysters from subtidal habitats (Chubong and Pohang) had elongated shells and those from intertidal habitats (Buan, Namseong, Imyeong and Chamyeon) had slanted shells. The samples from subtidal habitats showed size variations depending on cultural methods applied. The oysters from Chubong reared by hanging method had their shells as compared to those from Pohang reared by bottom culture method. The ratio of shell height to shell length showed a great variation froms areas to areas with a significant differences. The fatness (meat weight / shell weight) of all the samples collected in October revealed higher value than those collected in May. The oysters from Chubong showed maximum fatness, and those of Pohang showed minimum fatness. Seasonal variations in fatness was not significant in Chubong. On the other hand, it was relatively significant in the oysters from Pohang, Chamyeon, Imyeong and Buan. Water content of the oyster meat was greater in October than in May. It also showed variations in the sampling areas with higher values in the oyster from Imyeong and Chamyeon than those from Chubong, Pohang and Daecheon.

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