The Chemical Properties and Fertilizer Effect of a Residual By-product of Glutamic Acid Fermentation

구르타민 산발효잔사가공물(酸醱酵殘渣加工物)의 성질(性質)과 비효 -II. 토양(土壤)의 이화학적성질(理化學的性質) 개량효과

  • Accepted : 1973.10.30
  • Published : 1973.12.20

Abstract

To elucidate the effect of the organic carbon compounds included in a separate from glutamic acid fermentation residue (G. A. F. R) on the improvement of the physico-chemical properties of soil, on a soil low in organic matter content, treated with G. A. F. R and compost, observations on the total organic matter, humic acid, fulvic acid, C. E. C. and the development of aggregates were made. From the results of the investigations it was concluded that, the organic carbon compound in the tested G. A. R. F. is more effective than compost in increasing the total organic matter, humic acid, fulvic acid and C. E. C. of soil and in enhancing the development of soil aggregates.

C/N비(比)가 11정도(程度)로 낮은 유기물(有機物)을 다량(多量)(약(約)60%) 함유하는 한 구르타민산발효(酸醱酵) 잔사(殘渣) 가공물(加工物)과 C/N비(比)가 약(約) 22인 완숙퇴비(完熟堆肥)를 토양(土壤)에 시용(施用)하고 토양유기물(土壤有機物), C.E.C 삼상비(三相比), 입단발달등(粒團發達等)을 조사(調査)했든바 1. 토양중(土壤中) 유기물(有機物), Humic acid, Fulvic acid의 함량(含量)과 C.E.C를 증대(增大)시킴에 있어서 구르타민산발효잔사가공물(酸醱酵殘渣加工物)이 퇴비(堆肥)보다 더효과적이었다. 2. 퇴비(堆肥)와 구르타민산발효(酸醱酵) 잔사가공물(殘渣加工物)의 시용(施用)은 토양(土壤)공극율을 높였으며 전자(前者)는 기상분포비(氣相分布比)를 후자(後者)는 액상분포비(液相分布比)를 높였다. 3. 유기물(有機物)의 시용(施用)은 유효토양입단(有效土壤粒團)을 발달(發達)시켰으며 특(特)히 구르타민산발효잔사구(酸醱酵殘渣區)에서는 대입단(大粒團)(2mm 이상(以上))의 발달(發達)이 많았다.

Keywords