출수후(出穗後)의 생육온도(生育溫度)가 벼의 수량(收量) 및 양분흡수(養分吸收)에 미치는 영향(影響)

Effect of Temperature after Heading on the Yield and Nutrient Uptake of Rice

  • 박영선 (농촌진흥청 식물환경연구소) ;
  • 최창영 (농촌진흥청 식물환경연구소) ;
  • 유순호 (서울대학교 농과대학)
  • Park, Young Sun (Institute of Plant Environment, Office of Rural Development) ;
  • Choe, Chang Young (Institute of Plant Environment, Office of Rural Development) ;
  • Yoo, Sun Ho (College of Agriculture, SeouI National University)
  • 심사 : 1973.04.26
  • 발행 : 1973.06.20

초록

인산(燐酸), 가리(加里) 및 규산시용(珪酸施用)과 출수후(出穗後)의 생육온도(生育溫度)가 벼의 수량(收量) 및 양분흡수(養分吸收)에 미치는 영향(影響)을 구명(究明)하기 위(爲)하여 실시(實施)한 Pot시험결과(試驗結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 수량(收量)은 출수후(出穗後) 생육온도(生育溫度)에 크게 영향(影響)을 받아 $25^{\circ}C$ 수량(收量) 100에 대(對)하여 $20^{\circ}C$에서는 62.3%, $15^{\circ}C$에서는 37.2%로 감수(減收)되였으며 출수후(出穗後) 생육온도(生育溫度)가 낮은 $15^{\circ}C$에서는 인산(燐酸), 가리(加里) 및 규산(珪酸)의 시용(施用)이 수량(收量)을 크게 증가(增加)시켰다. 2. 등숙율(登熟率)과 천립중(千粒重)도 출수후(出穗後) 생육온도(生育溫度)가 낮을수록 떨어지며 저온(低溫)인 $15^{\circ}C$에서는 인산(燐酸), 가리(加里) 및 규산(珪酸)의 시용(施用)은 등숙율(登熟率)과 천립중(千粒重)을 크게 증가(增加)시켰다. 3. 출수후(出穗後) 생육온도(生育溫度)가 높아짐에 따라 립중증가(粒重增加)의 속도(速度)가 빠르고 그 정지(停止)도 빠르며 저온(低溫)인 $15^{\circ}C$에서는 이와 반대(反對)로 그 속도(速度)가 완만하고 등숙후기(登熟後期)로 갈수록 빠르다. 저온(低溫)에 의(依)한 등숙장해(登熟障害)는 등숙초기(登熟初期)에 크다. 4. 출수후(出穗後) 생육온도(生育溫度)가 낮을수록 립중(粒中)의 탄수화물(炭水化物) 축적(蓄積)이 적고 인산(憐酸), 가리(加里) 및 규산(珪酸)을 시용(施用)함으로서 그 함량(含量)을 크게 증가(增加)시켰다. 5. 수확기(收穫期) 식물체중(植物體中)의 T-N 및 $P_2O_5$ 함량(含量)은 출수후(出穗後) 생육온도(生育溫度)가 낮을수록 높고 $K_2O$$SiO_2$는 이와 반대(反對)로 적으며 가리(加里)나 규산(珪酸)이 시용(施用)됨에 따라 그 함량(含量)도 증가(增加)되었다. 6. 수량(收量)과 등숙율(登熟率), 천립중(千粒重) 및 수확기(收穫期) 식물체중(植物體中)의 $K_2O$, $SiO_2$, $K_2O/N$$SiO_2/N$ 비율(比率)과는 정(正)의 상관(相關)이 있었고 T-N 및 $P_2O_5$와 부(負)의 상관(相關)이 있었다. 7. 등숙율(登熟率)과 천립중(千粒重)은 수확기(收穫期) 식물체중(植物體中)의 $K_2O$, $SiO_2$, $K_2O/N$$SiO_2/N$ 비율(比率)과 유의성(有意性) 있는 정상관(正相關)을 보여 주었고 T-N 및 $P_2O_5$는 등숙율(登熟率)과는 부(負), 천립중(千粒重)과는 정(正)의 상관(相關)이 있었다.

A pot experiment on paddy rice was carried out to investigate the effect of temperature after heading with application of phosphate, potash and silica on the yield and nutrient uptake. The results obtained are as follows: 1. The Grain yield was greatly affected by temperature during ripening. The yield at $20^{\circ}C$ and at $15^{\circ}C$ decreased to 62.3% and to 37.2% of that at $25^{\circ}C$ respectively. However, the application of phosphate, potash and silica at transplanting increased the grain yield even at low temperature of $15^{\circ}C$. 2. Percentage of ripened grain and weight of 1,000 grains decreased with decreasing temperature but they were increased by the application of phosphate, potash and silica at the low temperature of $15^{\circ}C$. 3. The grain filling rate was fast in the early stage of ripening at high temperature while it was fast in the later stage at low temperature. Low temperature damage was severe in the early stage of ripening. 4. Accumulation of carbohydrate in the grain was small at low temperature of $15^{\circ}C$ and the application of phosphate, potash and silica was effective to increase carbohydrate content in the grain at low temperature. 5. The content of T-N and $P_2O_5$ in straw grown at low temperature were high whereaas those of $K_2O$ and $SiO_2$ were low which were increased by the application of potash and silica. 6. There was a positive correlation between the grain yield and rate of ripening, 1,000 grain weight, contents of $K_2O$ and $SiO_2$, $K_2O/N$ and $SiO_2/N$ ratio, but a negative correlation between grain yield and contents of T-N and $P_2O_5$ in the straw at harvesting stage. 7. Ripening rate and weight of 1,000 grains showed a significant positive correlation with $K_2O$, $SiO_2$, $K_2O/N$ and $SiO_2/N$ ratio in the straw. Further, there was a negative correlation between ripening rate and the contents of T-N and $P_2O_5$ but a positive correlation between weight of 1,000 grains and these elements.

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