Agronomical Studies on the Thermal Conditions for Double Cropping of Rice

수도이기작재배 가능성에 대한 기상적 조사연구 - 적산온도를 중심으로 -

  • Published : 1973.11.01

Abstract

The studies reported herein were conducted to investigate the effect of thermal conditions in double-cropping of rice. The accumulated daily mean and minimum air temperatures, for the period of the last 30 years, were examined at the 10 different meteorogical stations which are located in the southern part of Korea. The results obtained could be summarized as follows: 1. The first cropping. a. It seemed to be free from any frost-damage of rice at the seeding stage at Yeosu, Pusan and Cheju. However, it was found that there were some dangers of frost damage for about 30 to 40 day at Iri, Chonju and Kwangju, for 18 to 28 days at Daeku and Ulsan, and for 4 to 14 days at Mokpo and Pohang, respectively. b. The early critical transplanting date seemed to be from middle to late-April in the first cropping. As compared with the ordinary lowland seedlings, the semi-protected and upland ones could be planted 5 and 10 days earlier, respectively. c. The early critical heading date was about late-June and there were some low-temperature damages for 8 to 25 days at young-ear formation stage of rice plant, depending upon location. d. The early critical ripening date (the early critical transplanting date of the 2nd cropping) was from late-July to early-August. It took about 32 to 39 days in ripening. There was a tendency of SS${\fallingdotseq}$SL$15^{\circ}C$ (${\theta}$15) and the minimum of $10^{\circ}C$ (${\theta}$10), the ten locations could be devided into two ripening groups of ${\theta}$15>${\theta}$10 and ${\theta}$15<${\theta}$10. c. The late critical ripening date was around October 9 at Iri, Chonju, Kwangju and Daeku and around October 28 at Mokpo, Yeosu, Pusan and eheju. Three to four days were more required for a complete ripening of rice, as compared with the above dates. d. There was an overlap of about 12 to 42 days between the first and second cropping when early-maturing varieties requiring an accumulated mean air temperature of $1, 550^{\circ}C$, from transplanting to heading, were grown. Therefore, some varieties which could head with an accumulated daily mean air temperature of 1, 000 to $1, 200^{\circ}C$, should be either developed or some new cultural technology be established in order to have a successful double cropping in rice.

우리나라 남부 도작지대에 있어서 수도 2기작 재배의 가능성과 이에 대한 지역간 차이를 알고자 이리외 9개지역에서 30년간의 기상자료를 조사하고 생육한계기온 및 적산온도를 검토하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 제 1 기작 재배에 있어서 1. 여수, 부산, 제주지방은 파종시 서리에 대한 염려가 없으나 이리, 전주, 광주에서는 30-40일간, 대구, 울산은 18-28일간, 목포, 포항은 4-14일간의 상해 위험기간을 각각 보였다. 2. 이앙한계기는 대개 4월 중하순경으로 물못자리묘에 비하여 보온절충묘는 5일, 밭못자리묘는 10일 정도 더 빨라서 2기작재배에 유리하였다. 3. 출수한계기에는 6월하순경이며, 유수형성기의 냉해위험기간은 지역에 따라 8-25일 간이었다. 4. 등숙한계기는 (제2기작의 이앙한계기)는 7월하순-8월상순경이며, 등숙기간은 32-39일로서 SS${\fallingdotseq}$SL${\fallingdotseq}$LL의 관계기 있었다. 제2기작 재배에 있어서 1. 등숙안전출수기($H_{LC}$)는 이리, 전주, 광주, 대구가 9월 상순경이고 기타지역에서는 9월 17일경으로 등숙최적출수기($H_{SC}$)는 이보다 4일정도 더 빨랐다. 2. 등숙종기를 규정하는 평균기온 $15^{\circ}C$의 출현기(${\theta}$15)와 최저기온 $10^{\circ}C$의 출현기(${\theta}$10)의 상호간에는 ${\theta}$15>${\theta}$10형과 ${\theta}$15<${\theta}$10형의 두 지역으로 나눌수 있었다. 3. 등숙한계기는 이리, 전주, 광주, 대구가 10월 9일 경이고, 목포, 여수, 부산, 제주는 10월 28일 경이었다. 등숙이 완전하려면 실용적 등숙을 목표로 할 때보다 등숙기간이 3-4일 더 필요하였다. 4. 이앙후 $1,550^{\circ}C$의 제1기작과 제2기작의 재배기간중 13-42일이 서로 중복되었다. 따라서 수도 2기작재배가 가능하려면 이앙후 1,000-$1,200^{\circ}C$의 적산온도에서도 출수가 되는 품종의 육성과"중복 2기작 재배기술"이 재 검토되어야 할것이다.토되어야 할것이다.

Keywords