Studies on the Elimination of Aflatoxin by Various Treatment

각종 처리에 의한 Aflatoxin의 분해에 관한 연구

  • Published : 1973.12.28

Abstract

In order to eliminate aflatoxin in foodstuffs, the effects of the treatment by various pH conditions, acid and alkali, and salt on each temperature and time were studied in this experiment and the results were as follows: 1) In the low pH, aflatoxins were much more destroyed than high pH. The destruction of aflatoxins was significantly increased by heat in the same pH levels. 2) BY the treatment of 1.5 and 10% of sodium hydroxide and ammonia, aflatoxins were completely eliminated, but $40{\sim}80%$ of aflatoxins were eliminated by the treatment of 1.5 and 10% of acetic acid, hydrochloric acid and sulfuric acid. 3) By the treatment of aflatoxin in bile acid and artificial gastric juice, aflatoxins were completly eliminated and 75% respectively. 4) By the boiling $(100^{\circ}C)$ for 30 minutes in salt solution, $39{\sim}55%$ of aflatoxins was eliminated and no variation was observed as the concentration.

Aflatoxin의 각종 액성에 대한 변화와 위액, 담즙산, 각종 산과 알칼리 및 식염 농도에 따른 열처리시의 그 안정성 및 변화 양상을 관찰하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1) Aflatoxin은 액성의 pH가 산성에서보다 알칼리성에서 더욱 감소하였다. 한편 $100^{\circ}C$에서 30분 열처리한 것은 $37^{\circ}C$에서 30분 처리한 것보다 더욱 aflatoxin이 감소하였다. 2) Aflatoxin에 대한 초산(醋酸), 염산, 황산을 각기 1%, 5% 및 10% 액으로 $20^{\circ}C$ 30분 처리할 때에, 초산은 $40{\sim}50%$, 염산은 $48{\sim}73%$ 및 황산은 $68{\sim}84%$의 감소율을 나타내었다. 한편, 수산화나트륨 및 암모니아의 1%, 5% 및 10%액으로 처리하면 완전히 aflatoxin이 파괴되었다. 3) 인공위액에 대한 aflatoxin은 $37^{\circ}C$ 60분에 약 75%의 감소를 나타내었으며 담즙산에 대하여는 대부분 파괴되었다. 이때 파괴된 물질은 TLC 상에서 Rf치가 0.96이었으며 $220{\sim}420m{\mu}$ 까지의 UV spectrum에서 최대 흡수 파장대는 관찰할 수 없었다. 4) Aflatoxin에 식염을 가하여 $100^{\circ}C$ 30분 열처리하면 그 $39{\sim}55%$의 aflatoxin이 감소되는 것을 관찰할 수 있었고, 식염의 농도에 따라 그 변성도의 차는 발견할 수 없었다.

Keywords