Changes in Sugars Composition of Dried Lavers during Storage

마른김의 당류조성(糖類組成)과 저장중의 변화

  • Park, Young-Ho (Dept. of Food Science and Technology, Busan Fisheries College)
  • 박영호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1973.12.28

Abstract

Studies were made on the sugars composition in dried lavers (Porphyra yezoensis Ueda) and changes in the contents of sugars during the storage under a dry and a humid conditions respectively. 1) No notable difference was observed in the glucose content between those dried lavers samples, which were stored under dry and humid conditions. Galactose content showed little change under a dry condition, but under a humid condition rapidly increased to a maximum of about ten times of its initial amount and then decreased gradually. 2) The content of floridoside rapidly decreased under a humid condition while slowly decreased under a dry condition, of which tendency is a contrast to that of galactose. 3) One of the unidentified components, which is deduced to be isofloridoside, showed a fluctuation pattern, which bears resemblance to that of floridoside.

마른김의 당류조성(糖類組成)과 이것의 저장중(中)의 변화(變化)를 GLC 및 GC-MS에 의(依)하여 조사검토(調査檢討)하였다. 1. 마른김의 당류(糖類)로서 glucose, galactose, inositol 및 floridoside의 4종(種)을 동정(同定)하였으며, 이중(中) inositol만은 peak의 불안정(不安定)으로 정량(定量)을 보유(保留)하였다. 2. Glucose는 저습도하(低濕度下)에서나, 고습도하(高濕度下)에서나 저장중(中)에 큰 변화(變化)가 없었다. galactose는 저습도하(低濕度下)에서는 큰 변화(變化)가 없었으나 고습도하(高濕度下)에서는 급격(急激)히 증가(增加)하여 저장전(前)의 10배량이상(倍量以上)에 달(達)하였다가 다시 감소(減少)하는 변화(變化)를 보였다. 3. Floridoside는 저습도하(低濕度下)에서는 서서(徐徐)히 감소(減少)하는데 비(比)하여, 고습도하(高濕度下)에서는 급속(急速)히 감소(減少)하여 galactose와는 극히 대조적(對照的)인 변화(變化)를 보였다. 4. 미동정성분중(未同定成分中) mass spectrum으로 보아 isofloridoside라고 추정(推定)되는 성분(成分)의 저장중(中)의 변화(變化)는 floridoside의 변화(變化)와 극히 유사(類似)하였다.

Keywords