Study of Selenium Compound in Favorite Korean Foodstuffs

한국 식품중의 Se 화합물의 함량에 관한 연구

  • 전세열 (원자력 연구소 생물학 연구실)
  • Published : 1973.03.28

Abstract

Garlic and traditional fovarite foodstuffs of plant origin have been analyed for selenium and sulfur containing amino acid content selenium compound were assayed using a $^{77m}Se$ neutron activation analysis, cystine and methionine determination by paper and thin-layer chromatography. The results obtained indicate that the content of selenium and sulfur containing amino acid are highest in garlic. The results also show that the selenium is a more abundant in particular speies such as garlics produced in Tan Yang and Wei Sung. The effect of Korean garlic and favorite typically found in the Korean diet has also been studied. Some vegetables known to contain a relatively high level of sulfur and selenium (garlic and onion) do loss significent quantities of selenium as a result of cooking.

마늘은 옛부터 정력강장제(精力强壯劑) 및 항균(抗菌) 작용에 효력있는 향신식품으로 구전되어 왔다. 마늘이 정력제의 효력을 나타내는 성분은 미지인바 이를 부분적이라도 밝히고저 하였다. 마늘의 독특한 냄새는 allicin 이외 Se 의 휘발성 냄새에 기인됨을 알았다. Se 는 비타민 E 와 밀접한 관련성이 있으므로 마늘 중에 Se 및 유황 아미노산의 함량을 산지 및 품종별로 분석하였다. 특히 단양, 의성산의 좋은 마늘은 다른 산지의 것 보다 Se의 함량이 훨씬 많았다. 마늘 냄새와 Se의 함량은 비례하며 한국산은 외국산보다 Se 의 함량이 월등히 많았다. 또 마늘을 요리하는 방법에 따라 Se 손실량이 크게 차이가 있었다. Se 분석은 $^{77m}Se$ 을 이용한 비파괴 방사화 분석법을 이용하였고 함유황 아미노산은 Label 된 Sulfur 을 써서 TLC Paper-chromatography 로 확인 정량하였다.

Keywords