전복 Paramyosin의 분리 및 그 성질

PARAMYOSIN OF THE ABALONE, NOTOHALIOTIS DISCUS

  • 발행 : 1972.03.01

초록

복족류 근육단백질을 다른 연분동물의 그것과 비교생화학적으로 검토하고져 전복을 선정하여 근육단백질의 조성을 측정하고 그 주요 구성단백질인 paramyosin을 정열 단리하여 몇가지 생물물리화학적인 성질에 관하여 실험하였다. 전복근육의 단백조성은 수용성구분 $19\~22\%$, 염용성구분 $27\~39\%$, 알카리 가용성구분 $20\~26\%$, 그리고 stroma $20\~28\%$이었다. 염용성구분은 초원심분석에서 Paramyosin이 약 $65\%$, actomyosin이 약 $30\%$, myosin이 약$5\%$로서 이루어져 있음을 알았다. 그리고 초원심분석상 균질의 단일 표품으로 판명 분리된 본 실험에서의 전복 Paramyosin은 침항정수($S^{\circ}\;_{20,\;{\omega}$) 3.14s, 정전염용 $0.35{\mu}$ 이상, $25^{\circ}C$에서의 고유점도는 3.1이었고, 한편 동 Paramyosin은 염석분석에서 이 단백질의 염석절위가 $18\~30\%$이었다. 그리고 아미노산 분석결과, 구성아미노산은 arginine, aspartic acid, glutamic acid등이 많이 함유되어 있고, proline과 tryptophane이 흠여되어 있는 점 등 2매패류의 아미노산조성과 비슷하였으나, Iysine/arginine의 비는 0.61로서 2매패류보다 낮았다.

The protein composition of abalone muscle was estimated with the following result: on a series of samples analyzed, water-soluble protein, $19\~22\%$, salt-soluble protein, $27\~39\%$: alkali-soluble protein, $20\~26\%$ : and stroma $20\~28\%$ : respectively. It was demonstrated by ultracentrifugal analysis that approximately $65\%$ of the salt-soluble protein is accounted for by paramyosin, $30\%$ by actomyosin, and $5\%$ by myosin, respectively. The ultracentrifugally homogenous paramyosin was prepared by BAILEY's ethanol-dried method. It showed a $S^{\circ}\;_{20,\;{\omega}$ of 3.14s, and was completely salted in with KCl beyond $0.35{\mu}$. The intrinsic viscosity at $25^{\circ}C$ was estimated at 3.1. The paramyosin is rich in several amino acids such as arginine, aspartic acid, glutamic acid, etc., and lacking of both proline and tryptophane, in rough accord with other paramyosins reported. The abalone paramyosin did not show ATPase activity over a pH range of 5 to 9,5 even in the presence of Ca++ or Mg++. So was the case with the paramyosin specimen prepared by BAILEY's wet-extraction method.

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