STUDIES ON THE CONTENTS OF MERCURY, CADMIUM, LEAD, AND COPPER IN EDIBLE SEAWEEDS IN KOREA

한국산 주요 식용 해조중의 수은 카드뮴 납 및 구리의 함량

  • Published : 1972.09.01

Abstract

1. The present paper deals with the contents of heavy metals such as mercury, cadmium, lead and copper in 17 species of edible seaweeds collected from Jumunjin, Pohang, Pusan, Chungmu, Yeosu and Wando areas. 2. The concentration of mercury in the air-dried seaweeds ranged from 0.02 to 0.52 ppm, as shown by the following species: 0.36ppm (0.09-0.50) in Enteromorpha spp., 0.25 ppm (0.14-0.31) in Undaria sp., 0.19 ppm (0.02-0.52) in Porphyra spp., and 0.10ppm (0.02-0.24) in Laminaria spp. in that order. If these concentrations are converted to the wet bases, they will be about 1/4 to 1/5 of the present levels. In general, the samples collected from the east coast showed relatively lower levels than those from the south coast. The mercury concentrations found in the Korean seaweeds are lower than the permissible levels reported. 3. The concentration of cadmium in the air-dried seaweeds ranged from 0.02 to 1.48 ppm, and the levels in the different species showed in the following order: 0.97 ppm (0.41-1.18) in Hizikia sp., 0.33 ppm (0.03-0.63) Undaria sp., and 0.32 ppm (0.04-0.67) in Porphyra spp. The concentration of cadmium in the samples on the wet bases become 1/4 to 1/5 of the present level. The laver Porphyra spp. collected from the east coast showed relatively lower levels than those of the cultured species along the south coast. All of the concentrations are still below than the permissible levels. 4. In general, lead concentration is 0.20-1.31 ppm which is lower than the permissible level. The concentration becomes about 0.05-0.3 ppm on the wet base. 5. Copper concentration ranged from 0.90-17.0 ppn on the dry base which is about 0.2-4.0 ppm on the wet base. It is interesting to note that the samples collected from Busan region showed relatively higher levels than those sampled from other regions.

1. 주문진, 포항, 부산, 충무, 여수, 완도를 중심으로 한 식용해조류 17종에 대한 수은, 카드뮴, 납 구리 등등 신독성 중금속의 함양분포를 조사하였다. 2. 수은은 전국적으로 풍건물에 대해 <$0.02\~0.52ppm$의 범위에 있다. 파래가 <$0.09\~0.5ppm$에, 평균이 0.36ppm로 가장 높고, 미역이 $0.14\~0.31$에 0.25, 김이 <$0.02\~0.52$에 0.19, 다시마가 <$0.02\~0.24$에 0.10으로서 가장 낮다. 그러나, 이 값을 생체에 대한 값으로 환산한다면 이것의 $1/4\~1/5$ 값밖에 되지 않는다. 각종류마다 대분로 동해안산보다 남해안산이 함양이 많으나, 전반적으로는 안전기준값보다 낮다. 3. 카드뮴은 전체적으로 <$0.02\~1.48ppm$이고, 톳이 $0.41\~1.18$에 평균이 0.97로 가장 높고, 미역이 $0.03\~0.68$에 0.33, 김이 $0.04\~0.67$에 0.32ppm로 가장 낮다. 역시 생체시료에 대한 값은 이들의 $1/4\~1/5$이 된다. 동해안의 돌김보다 서해안의 양식김이 더욱 높은 값이고, 남해안의 양식김이 가장 높으나, 역시 안전기준값보다 낮다고 볼 수 있다. 4. 납도 전체적으로 $0.20\~1.31ppm$이며, 허용기준치이하이다. 생체의 함량은 $0.05\~0.3ppm$ 정도로 생각된다. 5. 구리 역시 전체적으로 $0.90\~17.0ppm$이므로, 문제되지 않으며, 생체로는 약 $0.2\~4.0ppm$로 생각된다. 부산근해산이 비교적 높은 값이다. 6. 한국산 식용해조류에 있어서는 중독성중금속함량의 수준은 아직 안전한 상태이다. (이 연구는 문교부 연구조성비로 이루어졌으며, 본학교수 원종훈박사, 그리고, 천병호, 서윤희, 윤태수 제군의 조력에 감사합니다)

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