구기자혹응애(Eriophyes ruro KISHIDA) 및 그 혹(Gall)에 관한 연구 II. 혹의 성장에 따르는 효소활성 및 화학성분에 대하여

Studies on Eriophyes kuko KISHIDA and its Galls -On the Activity of Enzymes and the Chemical Constituents in Growing Galls-

  • 발행 : 1971.05.01

초록

구기자혹응애(Eriophyes kuko KISHIDA)의 침입기에 의하여 구기자나무(Lycium chineens MILL.)외 잎형성된 혹(mite gall)의 생화학적 성질을 구명할 목으로 몇 가지 효소의 활성도, 화학성분의 함량 및 호량 등에 관하여 실험한 바 다음과 같은 결과를 얻었다. Catalase와 peroxidase 활성도는 건전한 잎의 직보다 혹 조직에서 높았으며 혹이 점차로 커짐에 따라 활성도도 높아졌다. 2. 조효소의 phosphorylase 활성도는 큰 혹(matured gall) 조직과 건전한 잎의 조직에 있어서 차이가 없었으나 활성 측정에 미치는 다른 효소의 영향을 고려하면 건전한 잎의 조직이 높은 것 같으며, phosphomonoesterase의 활성도는 건전한 잎의 조직보다 큰 혹 조직이 5배 가까이 높았으며 $\beta-amylase$와 invertase 등의 활성도는 큰 혹 조직이 2배 가까이 높았다. 3. 조단백질 함량은 혹의 발생 형성초기인 작은 혹일때는 $20\%$ 정도 건전한 잎의 조직보다 증가하였으나 혹이 점차 커 짐에 따라 감소하는 경향을 나타내었으며, 환원당은 자은 측일 에는 약간 감소하는 경향이었으나 혹이 점차 커짐에 따라 증가하였다. 인과 tannin의 함량도 혹이 점차커짐에 따라 증가하여를 혹이 건전한 잎보다 2배정도 많았다. 4, 호흡에 있어서 $QO_2$는 혹 조직이 건전한 잎보다 높았으나, $QCO_2$는 반대로 건전한 잎이 높았으며, RQ는 혹 조직이 낮았다.

This work was carried out to study the chemical properties, the activity of several enzymes, chemical components and the respiratory intensity of mite galls on the leaves of Lycium chinense MILL. caused by Eriophyes kuke KISHIDA. The activities of catalase and peroxidase were higher in the gall tissue, when compared to the healthy tissue, and were increased as tile gall developed. The activity of phosphorylase of the healthy tissue seemed to be higher than that of the large gall l tissue, considering the competitive inhibition of phosphomonoeoterase and $\beta-amylase$, The activities of invertase and $\beta-amylase$ were about two times higher in the large sail tissue than those of the healthy tissue. The content of the crude protein was $20\%$ higher in the small gall tissue than that of the healthy leave tissue, and decreased as the gall matured. On the other hand, the reducing sugar level was less in the small gall tissue than that of the healthy leaves, but as the gall grew, the content of reducing sugar of the gall tissue was increased. The contents of phosphorus and tannin were increased gradually as the gall matured, and their content showed about two times higher than those of the healthy. The matured gall tissue showed higher $QO_2$ than the healthy tissue. On the other hand, the matured gall tissue presented lower $QCO_2$ than the healthy tissue, and the RQ of the healthy tissue was higher than that of the gall tissue.

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