Strontium-90 Levels in Milk

  • Park, Chan-Kirl (Health Physics Division, Atomic Energy Research Institute) ;
  • Yang, Kyung-Rin (Health Physics Division, Atomic Energy Research Institute)
  • Published : 1971.03.01

Abstract

The levels of strontium-90 in milk produced in Korea were determined during the past six years. Milk samples were collected from dairies and market shops in seoul area. Strontium-90 in milk was separated from calcium using fuming nitric acid and purified radiochemically. After seculear equilibrium was completed, the radioactivity of yttrium-90 was counted in a low background beta counting system. The determination of stable calcium in milk was also made by volu-metric method using 0. 1 N potassium permanganate solution. The highest value of 34.9 pCi $^{90}$ Sr/g-Ca was determined in August, 1966 and the lowest value was 7.5 pCi $^{90}$ Sr/g-Ca in August, 1967. From the result we can say that levels of strontium-90 are decreasing year after year and are far bellow the maximum permissible level recommended by International Committe on Radiation Protection.

방사성 낙진에 의한 우리나라 식품의 오염도를 파악할 목적으로 우리나라의 우유중의 스트론튬-90의 양을 측정하였다. 스트론튬의 분석은 발연질산법에 의하였으며, 스트론튬 단위로 결과를 정리하기 위하여 칼슘의 함량도 동시에 정량하였다. 방사능의 측정은 $^{90}$ Sr+$^{90}$ Y의 방사평형이 이루어진 후에 $^{90}$ Y의 방사능을 측정하였다. 액체 우유의 스트론튬-90의 함량이 가장 많았던 것은 1966년의 34.9 pCi$^{90}$ Sr/g.Ca이었으며, 1966년을 고비로 현저한 감소를 보여주고 있다. 분유의 스트론튬-90의 함량은 액체 우유와 같은 값을 보여 주고 있으며, 방사선 장해면에서 고려할때 안전한 함량임을 알 수 있다.

Keywords