Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 3 Issue 3
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- Pages.135-143
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- 1971
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- 0367-6293(pISSN)
Determination by Neutron Analysis of Mercury Residues in Foodstuffs
방사화분석법에 의한 식품중의 잔류수은의 정량
- Chun, Sea-Yull (Biology Division, Atomic Energy Research Institute)
- 전세열 (원자력연구소 생물학연구실)
- Published : 1971.12.28
Abstract
In order to find out the degree of mercury contamination of common foodstuffs a series of determination was carried out by a highly sensitive activation analysis and the following results were obtained. 1. Polished rice contained 0.050 ppm of mercury whereas rice bran had 0.095 ppm mercury which was found in other grain in lesser degree. 2. Vegetables and fruits also contained
유기수은제 농약은 도열병 방제의 목적으로 다량 살포되는데 그 결과로 식품중의 수은잔류량증가로 그 피해가 예견되어 수은함량을 검색할 필요성이 요구된다. 그러나 종래 분석방법인 dithizone 비색법은 시료 분해시 수은 화합물의 손실, 유출물의 변동으로 인하여 정확도를 기대하기 어려운점이 있으나 본 연구에서 시도한 방사화 분석법에 의하면 극미량도 고감도로 정량 할 수가 있다. 본 실험에서는 곡류, 야채, 육류, 과일, 계란을 산지별로 시료를 수집하여 건조, 포장하여 vial에 넣고 열중성자속
Keywords