Glutamic Acid in Korean Foods and Estimation of its Dietary Intake

한국식품 중 글루타민산의 함량과 한국인의 글루타민산 섭취량 산정에 관한 연구

  • Jo, Jae-Sun (Food Resources Laboratory, Korea Institute of Science and Technology) ;
  • Kwon, Tai-Wan (Food Resources Laboratory, Korea Institute of Science and Technology)
  • 조재선 (한국과학기술연구소.식량자원연구실) ;
  • 권태완 (한국과학기술연구소.식량자원연구실)
  • Published : 1971.08.28

Abstract

Free and total glutamic acid (GA) in 76 items of Korean foods have been determined by manometric method using glutamate decarboxylase(EC 4 1 1 15). Free GA contents are $10{\sim}20$ in cereals, $20{\sim}30$ in legumes, about 30 in meats, $10{\sim}30$ in marine products, and less than 10mg (w/w) in vegetables. While those of total GA are determined to be about 3 in wheat products, 2 in bareley, 1 in other cereals, 5 in soybean and peanut, 3 in meats, $2{\sim}3$ marine products, and less than 0.5% (w/w) in vegetables. Free GA content in soy sauce is exceedingly high to amount 1% (w/v). The estimated dietary intakes of total and free GA calculated on the basis of the above data along with those of food consumption survey are $9{\sim}16g\;and\;400{\sim}700\;mg$ per day per person, respectively.

한국 상용식품 76종에 대한 총 GA 및 유리 GA 함량을 glutamate decarboxylase를 사용한 검압법에 의해서 측정하였다. 유리 GA 함량은 곡류 $10{\sim}20mg\;%(w/w)$, 두류 $20{\sim}30mg\;%$, 수육류 약 30mg %, 해산물 $10{\sim}30mg\;%$, 그리고 소채류는 10mg % 이하이었으며, 총 GA함량은 각각 소맥류 3%(w/w), 대맥류 2% 기타곡류 1%, 대두와 땅콩 5%, 그리고 야채류에서는 0.5% 이하이었다. 특히 간장에는 유리 GA 함량이 높아서 1%나 되었다. 한편 위의 결과를 기초로하고 식품섭취 조사자료에 입각하여 산출한 한국인의 1인 1일 총 GA 섭취량은 대체로 $9{\sim}16\;g$이고, 유리 GA의 양은 $400{\sim}700\;mg$ 정도이며, 이 양을 다시 1인 1식 다량으로 평균하면 그양은 각각 $3{\sim}5.3\;g$$133{\sim}233\;mg$에 상당한다.

Keywords