BREEDING OF THE PUFFER FUGU RUBRIPES

자주복 Fugu rubripes (Temminck et Schlegel)의 종묘 생산에 관한 연구

  • PYEN Choong-Byu (Fisheries Research & Development Agency Yeosu Branch) ;
  • RHO Bum (Fisheries Research & Development Agency Yeosu Branch)
  • 변충규 (국립수산진흥원 여수분소) ;
  • 노섬 (국립수산진흥원 여수분소)
  • Published : 1970.03.01

Abstract

Fingerlings hatched from the eggs of the puffer, Fugu rubripes, which were spawned on May 21, 1969, and were cultivated. The results of their growth during 150 days, until October 25th, are summarized as follows: 1. The eggs began to hatch after 163 hours, at a water temperature of 15.9 to $17.4^{\circ}C$, and the hatching rate was $61.56\%$. 2. They reached the post-larval stage 6 to 7 days after hatching, and at this time a high mortality occurred. The mortality rate was 57.26 to $68.0\%$. 3. Sixteen days after hatching some of the larger fingerlings (6.7mm in total length) began attacking some of the smaller ones (4.6mm in to total length). 4. Twenty five to twenty eight days after hatching, the fish changed their food, and at this time a second high mortality occured. The total mortality rate amounted to 90.7 to $90.9\%$ of the total hatch. 5. After the fingerling stage. cannibalism occurs. The fish usually attack the caudal part of other fingerlings. It occurs regardless of body length and when the food supply is short. 6. The food coeffiicient at the age of 46 days (when body length is 53 to 68 mm) was 5.5 for short-necked clams, 8.5 for earth-worms, and 8.7 for fishes. 7. A third hish mortality occurred 53 to 63 days after hatching, the total mortality amounting to 95.76 to $97.34\%$, and the main cause of the mortality was found to be rickets resulting from nutritional deficiency 8. The growth rates were as follows: 2.68mm just after hatching, 3.84mm at the age of 10 days; 7.96mm after 25 days; 20.96mm or 130mg after 40 days; 73.68mm or 9.06g after 80 days: and 123mm or 31.8g after 150 days. 9. The water temperature during the above period was 15.7 to $28.4^{\circ}C$ with an average of $22.10^{\circ}C$ and the salinity was 25.53 to $34.50\%$ with an average of $32.07\%$, 10. The young of this species could endure well a wide range and sudden rise in salinity, and could survive easily when the salinity suddenly fell to $5\%$, but a considerable mortality occured when it fell to $3\%$. 11. When the fish were tranferred directly to fresh water from normal sea water they died out in 9 hours and 40minutes. However, when transferred from water of $5\%$ salinity at which they were reared for 54 days, they survived for 60 hours and 40 mimutes longer than in the former case.

1969년 5월 21일에 채란하여 부화시킨 후 월동 사육중에 있는 자주복의 치어 사육 과정에 있어서 우선 150일간이 되는 10월 25일까지의 시험 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 자주복의 인공 수정 란은 수온 $15.9\~17.4^{\circ}C$에서 163시간만에 최초의 부화를 볼 수 있었고, 부화율은 $61.56\%$ 였다. 2. 부화 후 $6\~7$ 일경에 후기 자어에 달하나 이 때에 1차 대량 폐사가 일어나서 부화 치어의 $57.26\%\~68.0\%$가 감소되었다. 3. 부화 후 16일경부터는 전장 6.7mm의 것이 4.6mm의 치어를 공격하는 것을 볼 수 있었다. 4. 부화 후 $25\~28$ 일 경에는 식성의 변화가 생기게 되며, 이 때는 다시 제 2차 대 량 폐사가 일어나서 부화 수량의 $90.7\%\~90.9\%$가 감소되었다. 5. 치어기 이후의 공식 현상은 체장에 관계없이 적정 먹이의 부족에서 일어나며 식해당하는 위치는 꼬리지느러미쪽에서 시작된다. 6. 46일간 사육한 유어기(체장 $53\~68$mm)의 먹이 종류별 증육 계수는 바지락 5.5, 지렁이 8.5, 잠어 8.7이었다. 7. 부화 후 $53\~63$일 경부터는 제 3차 폐사가 일어나서 부화 수량의 $95.76\~97.34\%$가 감소하였으나 주원인은 영양실조에 의한 구루병(곱추병)이었다. 8. 성장 결과는 부화 직후의 것은 전장이 2.68mm이나 부화 후 10일째는 전장 3.84mm, 25일째는 전장 7.96mm 40일째는 전장 20.96mm, 체중 130mg, 80일째는 전장 73.65mm, 체중 9.06g, 150일째는 전장 123mm 체중 31.8g로 성장하였다. 9. 이 때의 전사육 기간 중의 수온은 $15.7\~28.4^{\circ}C$(평균 $22.10^{\circ}C$)범위였고 염분 농도는 $25.53\~34.50\%_{\circ}$ (평균 $32.07\%$) 범위였다. 10. 자주복의 유어는 저염분 농도에 대한 저항력이 높아서 $5\%_{\circ}$까지의 급변에도 잘 견디었으나 $3\%_{\circ}$이하부터는 폐사율이 많은 편이었다. 11. 정상 해수에서 담수로 바로 옮긴 것은 9시간 40분 후에 폐사했는데 비하여 저염분 농도($5\%_{\circ}$)에서 54일간 단련시킨 것은 60시간 40분이나 더 생존할 수 있었다.

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