의암땜 하류수역의 철분량과 그 분포

The Concentration And Distribution Of Iron In The Water Of Lake Eui-Am

  • 최상 (한국과학기술연구소 수산자원연구실) ;
  • 곽희상 (한국과학기술연구소 수산자원연구실)
  • Choe, Sang (Fishery Resources Lab, Korea Institue of Science and Technology) ;
  • Kwak, Hi-Sang (Fishery Resources Lab, Korea Institue of Science and Technology)
  • 발행 : 1970.12.01

초록

하천수는 강수와 이것이 지하에 침투하여 다시 지표에 솟아나온 것으로 이루어지고, 대소의 분,지류가 합쳐져서 하나의 수계를 이룬다. 이러한 과정을 통하여 하천수는 지표 및 지하의 각종 성분을 용해하여 포함하게 되며, 이것으로 말미암아 각 지역별 수계는 독특한 수질적 특성을 자아내게 한다. 이와같은 수계의 지역적인 수질적 특성은 수자원의 종합적 이용면에서 반드시 해명되어야 하는 중요한 사항이고, 또 이것은 우리나라의 지표수의 수질규준설정에 있어서도 꼭 알아두어야 하는 중요한 지견이다.

Concentrations of the total, dissolved and particulate iron in waters of Lake Eui-Am have been determined spectrophotometrically on August 14, 1970. O-phenanthroline was the reagent used. Iron contents of the lake water were varied by the station and depth. Analyses showed variations in the total iron ranging from 238 to 2,643 ${\mu}$g/l (mean value 1,028${\mu}$g/l); the dissolved iron varied from 34.5 to 137.7 ${\mu}$g/l (mean value 83.0${\mu}$g/l), and the particulate iron varied from 179 to 2,544 ${\mu}$g/l (mean value 943 ${\mu}$g/l). Three forms of iron tend to increase with depth. This is believed that the suspended matter plays an important role in regulating of iron contents in summer season.

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