The Concentration And Distribution Of Iron In The Water Of Lake Eui-Am

의암땜 하류수역의 철분량과 그 분포

  • Choe, Sang (Fishery Resources Lab, Korea Institue of Science and Technology) ;
  • Kwak, Hi-Sang (Fishery Resources Lab, Korea Institue of Science and Technology)
  • 최상 (한국과학기술연구소 수산자원연구실) ;
  • 곽희상 (한국과학기술연구소 수산자원연구실)
  • Published : 1970.12.01

Abstract

Concentrations of the total, dissolved and particulate iron in waters of Lake Eui-Am have been determined spectrophotometrically on August 14, 1970. O-phenanthroline was the reagent used. Iron contents of the lake water were varied by the station and depth. Analyses showed variations in the total iron ranging from 238 to 2,643 ${\mu}$g/l (mean value 1,028${\mu}$g/l); the dissolved iron varied from 34.5 to 137.7 ${\mu}$g/l (mean value 83.0${\mu}$g/l), and the particulate iron varied from 179 to 2,544 ${\mu}$g/l (mean value 943 ${\mu}$g/l). Three forms of iron tend to increase with depth. This is believed that the suspended matter plays an important role in regulating of iron contents in summer season.

하천수는 강수와 이것이 지하에 침투하여 다시 지표에 솟아나온 것으로 이루어지고, 대소의 분,지류가 합쳐져서 하나의 수계를 이룬다. 이러한 과정을 통하여 하천수는 지표 및 지하의 각종 성분을 용해하여 포함하게 되며, 이것으로 말미암아 각 지역별 수계는 독특한 수질적 특성을 자아내게 한다. 이와같은 수계의 지역적인 수질적 특성은 수자원의 종합적 이용면에서 반드시 해명되어야 하는 중요한 사항이고, 또 이것은 우리나라의 지표수의 수질규준설정에 있어서도 꼭 알아두어야 하는 중요한 지견이다.

Keywords