Applied Biological Chemistry
- 제13권3호
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- Pages.187-191
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- 1970
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
간장발효에 관여하는 효모에 관한 연구(제3보) -고농도 식염내성 효모의 분리동정-
Studies on the Yeasts for the Brewing of Soy Sauce(3) -Isolation and Identification of Osmophilic Yeasts for Higher Concentration of NaCl
- Lee, Taik-Soo (Laboratory of Saimpyo Soy Sauce Brewery) ;
- Lee, Suk-Kun (College of Agriculture, Choong Nam University)
- 발행 : 1970.12.30
초록
간장의 발효에 지대한 영향을 미칠수 있는 고농도 식염내성 효모의 분리를 시도 했던바 발효기의 샘표간장덧 으로부터 6주의 효모를 분리선정하고 이들의 균학적성질을 살펴 동정함과 동시에 내염성및 간장의 풍미에 미치는 영향에 대하여 실험한 결과는 다음과 같다. (1) 고농도식염내성효모로 선정된 6주의 효모중
This experiment was carried out to isolate osmophilic yeasts for higher concentration of NaCl than 20 per cent may affect greatly the fermentation of soy sauce. 6 strains of yeasts were selected from the soy sauce mashes at the fermentating periods and identified observing their morphological characteristics. Their salt-resistance and effects upon the flavor of soy sauce were examined. The results obtained were as follows: (1) The strain
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