Radurization of Packaged English Sole Fillets

  • 발행 : 1969.09.01

초록

English sole(가재미종) 어편을 Polymylar bag에 밀봉하여 500 Krad의 감마선에 조사한 후 36일간의 0-2$^{\circ}C$ 저장기간중 조사한 것과 조사하지 않은 어편내에 축적되는 부패표시 물질과 총 균수를 측정하였다. 단백질 분해균을 직접 계수하기 위하여 Casein agar Plate 법을 만들어 저장기간중의 총균수비 대한 단백질분해균의 비율을 측정하는데 사용하였다. 500 Krad 선량 조사결과 어편의 총 균수는 10분의 1로 감축되었고 저장중 조사하지 않은 어편의 총균수 보다 훨씬 적어 1000분의 1선까지 내려갔다. 이에 따라 TVB와 TMA 축적도 억제되어 부패선을 넘지 못했으며 단백질 분해균 역시 총균수의 1% 이하선으로 감축되었으며 저장 기간중 이 선을 넘지 못했다. 반면에 조사하지 않은 어편엔 총 균수에 대한 이들의 비율은 저장기간중 점차 상승하여 22일째까지 총균수의 85.5%를 차지하였다. 방사선 조사로 인한 이 단백질 분해균의 선택적인 제거는 그 어편의 단백질 분해 부진 현상을 초래했다.

English sole (Parophrvs vetulus) fillets packaged in polymylar bags were irradiated at 500 Krad, using a Cobalt-60 irradiator and the accumulation of spoilage indices substances and bacterial growth in the irradiated and unirradiated samples were measured during 36 days of storage at 0-2$^{\circ}C$. A casein agar plate technique was developed for a direct enumeration of proteolytic bacterial population, thus enabling the determination of relative proportion of proteolytic bacteria in the total microflora at each storage interval. Irradiation at 500 Krad resulted in a ten fold reduction of microflora and throughout the storage period the level of microflora lagged behind that of the unirradiated, by as much as one thousand fold. This was accompanied by a remarkable suppression of TVB and TMA accumulation in the irradiated, never reaching a spoliage level. Proteolytic bacterial population also was reduced to below one per cent of the total viable count and remained so throughout the storage period, while proteolytic bacteria in the unirradiated increased proportionately with the storage, comprising 85.5% of the total microflora by the twenty-second day. This selective removal of proteolytic bacteria must account for the reduced rate of proteolysis occurred in the irradiated during the storage.

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