Nutritional Survey for Working Females at a Factory

사업장(事業場) 근로여자(勤勞女子)의 영양실태(營養實態)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Cho, Mi-Ja (Dept. of Home Economics, Graduate School of Sook Myung Women's University)
  • 조미자 (숙명여자대학교 대학원 가정학과)
  • Published : 1969.12.30

Abstract

For the purpose of the better dietary management and to emphasize of importance in nutrition education for 949 woman workers at the dormitory of wig factory in Seoul, the nutritional survey was conducted for seven days from August 13 th to 20 th of 1969. The survey included food and nutrient intakes, physical measurement, clinical findings and biochemical measurement were conducted for the randomly sampled 44 subjects. According to the survey results, their heights was under the standard and the 82% of the total subjects was the age ranges from 16 years to 20 years old. Their daily menu was not planned properly and the concept of 5 basic food groups was not utilized in their menu planning. The balanced meal should be emphasized in this factory. Calories and protein intakes are low compared with the recommended allowance and especially animal protein intake is low. Fat intake is only 8.8 grams for capita per day. Vitamins and minerals intake are also low. Clinical and biochemical survey indicated various vitamin deficiencies and anemia which is mostly due to the iron insufficiency.

여성(女性)의 노동(勞動)과 영양(營養)의 문제가 근로자의 건강과 생산성(生産性)과의 중요성이 있을 뿐만 아니라 다음 세대(世代)의 건강에까지 미치는 영향이 크다는 관점에서 1969년 8월 13일부터 8월 20일까지 1주일간(週日間) 서을 시내 소재 한 가발공장 여자 기숙사 근로자 949명(名)에 대하여 식품및 영양 섭취상태를 조사하였고 아울러 대상자의 신장및 체중을 조사하였다. 그리고 그 중(中) 임의유출법(任意油出法)에 의하여 선정된 44명(名)에 대하여 임상조사 및 생화학적 검사를 실시하였다. 그 결과(結果)를 요약하면 조사대상자는 체위(體位)가 표준치(標準値)에 미달(未達)이었고 16세(歲)${\sim}$20세(歲)가 전인원(全人員)의 82%이상을 차지하고 있는 여자 근로자로서, 노동정도는 중등노동(中等勞動)에 속하였다. 급식(給食)상황에 있어서는 기초식품의 배합이 고르지 못하여 누락된 식품군이 매(每)식단마다 발견할 수 있었다. 완전영양을 위한 균형식사가 여기에 강조되어야 하겠다. 식단(食單)이 너무 단순한 탓으로 저(低)칼로리와 저(低)영양상태를 초래하고 있으며 열량, 단백질의량에 있어서도 권장량보다 부족되며 특히 동물성 단백질량이 부족된다. 그러나 단백질의 질적(質的)문제에 있어서는 비록 그 양은 적으나 75의 단백가(蛋白價)로서 비교적 양질(良質)이다. 여기서 식물성단백질에서 섭취되는 좋은 현상을 발견할수 있다. 그리고 지방질의 섭취량이 평균 1일(日) 1인당(人當) 8.8g으로 매우 적고 무기질 및 비타민의 섭취량도 모두 우리나라 권장량 보다 저치(低値)를 나타내고 있다. 임상조사(臨床調査) 및 생화학적(生化學的) 검사결과(檢査結果)에 있어서도 비타민 결핍증과 빈혈(貧血) 특히 철(鐵)결핍성 빈혈을 초래하고 있는 사실을 발견할 수 있다. 이러한 급식은 장구히 계속 된다면 근로자의 체위저하(體位低下)는 물론 작업능력 및 건강에도 악(惡)영향을 미칠 것으로 본다. 이와 같은 특수환경에 있는 대상에 대해서 앞으로 영양관리와 건강관리에 대한 채선이 시급히 요망된다고 사료되는 바이다.

Keywords