Applied Biological Chemistry
- 제11권
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- Pages.77-82
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- 1969
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
과실의 감압저장법에 관한 연구 ( II ) -감압도에 따른 저장성 비교(홍옥)-
Studies on The Reduced Pressure Storage of Fruits (II) -Preservation of Jonathan under Various Pressures of Storage Chamber-
- Kim, K.S. (College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
- Lee, K.L. (College of Home Economics, Young Nam University) ;
- Hong, S.Y. (College of Liberal Arts and Sciences, Kyungpook National University) ;
- Sohn, T.H. (College of Agriculture, Kyungpook National University)
- 발행 : 1969.04.30
초록
1968년 10월 3일에 채취한 홍옥(紅玉)을 시료로 하여 12월 3일 까지 감압도에 따라 저장시험한 결과를 보면 1) 본(本) 시험에서 실험한 감압도에 따른 시험결과는 10cmHg의 저감압이 가장 효과적이었다. 2) 상온의 10cmHg 감압구 (No.2)가 냉장상압(No.5) 보다 우수하였다. 3) 감압저장에 Poly-ethylene film 포장의 겸용은 단기 저장에서는 보다 효과적이었으나 장기 저장에서는 생리장해로 인하여 폐과량 증가하였다. 4) 청과물의 선도(鮮度), 보지제, 증산억제제 및 위조방지제인 O.E.D. coating이 저장효과에 미치는 영향은 극히 미약하였다. 5) Sodium dehydro acetate의 처리는 홍옥의 저장에서는 아무런 효과가 없었다. 6) 전당 및 환원당은 전보(前報) 축(祝)의 저장시험 때와 같이 저장 초기에는 증가하고 일정기간 후는 다 같이 감소하였으며 10cmHg 감압구(No.6)에서 증가 및 감소율이 가장 낮았다. 7) 산 및 Vitamin 도 전보(前報)와 같은 경향이었으며 역시 저감압인 10cmHg 감압구(No.6)에서 감소율이 현저히 낮았다. 지금 까지의 실험 결과로 미루어 볼 때 사과의 저장에는 10cmHg로 감압저장하는 것이 가장 효과적이며 냉장감압 함이 더욱 좋다고 할수 있겠다.
In order to determine an optimum pressure condition of the storage chamber of apples, several reduced pressure were examined for the Jonathan. The results obtained checking various storage conditions are as follows. 1. The optimum pressure of chamber atmosphere for apple storage was 10 cmHg. 2. Under the pressure of 10 cmHg, the normal (room) temperature storage was better than the cold storage. 3. Under reduced pressure, poly-ethylene film wrapping of apple showed a good result in a short-term (less than one and half month) experiment. 4. No noticeable effect was observed by O.E.D (Oxy-ethylene doxanole) or sodium dehydro acetate treatment. 5. Change of the components (total sugar, reduced sugar, acid and vitamin C) of apples according to the storage methods showed similar results to our previous report, Studies on The Reduced Pressure Storage of Fruits (I)
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