세균(細菌) Amylase 생산(生産)에 관(關)한 연구(硏究)(제(第) 1 보(報)) 균(菌)의 분리(分離), 동정(同定), Amylase 생산조건(生産條件) 및 생성효소(生成酵素)의 효소적성질(酵素的性質)에 대(對)하여

Studies on the Production of Bacterial Amylase(I) Isolation, Bacteriological Characteristics, Cultural Conditions and its Amylase Characteristics of a High Amylase Producing Strain

  • 발행 : 1969.06.28

초록

1. Corn에서 분리(分離)한 강력(强力) amylase생산균주(生産菌株) A-162의 균학적(菌學的) 성질(性質)을 Bergey's manual에 따라 살펴 보면 Bacillus subtilis 에 유사(類似)하였다. 2. 효소생산(酵素生産) 배지(培地)로는 밀기울에 대(對)하여 corn powder 30%, milk casein 5%,$CaCO_3$ 5%를 첨가(添加)했을 때 가장 좋았다. 3. 배지(培地)의 증자조건(蒸煮條件)은 용기(容器)의 크기와 배지량(培地量)에 따라 달라야 했고 지나친 고압(高壓)과 장시간(長時間)의 증자(蒸煮)에 있어서는 균(菌)의 생육(生育)이 조해(阻害)되었다. 4. 생성(生成) amylase의 활성(活性) 최적온도(最適溫度)는 $50^{\circ}C$, 최적(最適) pH는 6.0 부근(附近)이었다.

1. According to the Bergey's manual of determinative bacteriology, the high amylase producing strain A-162 isolated from corn was similar to Bacillus subtilis in the characteristics. 2. The addition of corn powder 30%, milk casein 5% and $CaCO_3$. 5% to wheat bran was excellent as amylase producing media. 3. According to vessel content and quantities of the media, the optimum steaming condition of media was different. Excessive steaming (pressure and time) suppressed the growth of Bacillus subtilis var. A-162. 4. The optimum temperature of amylase produced was about $50^{\circ}C$ and its optimum pH 6.0.

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