Studies on the chemical composition of citrus fruits in Korea(I) -The chemical composition of main varieties-

한국산(韓國産) 감귤류(柑橘類)의 화학성분(化學成分)에 관(關)한 연구(硏究)(I) -주요(主要) 감귤품종별(柑橘品種別) 화학성분함량(化學成分含量)에 관(關)하여-

  • Yang, C.B. (Jinju Agricultural College) ;
  • Park, H. (Institute of Plant environment. O.R.D.) ;
  • Kim, Z.U. (College of Agriculture, Seoul National University)
  • 양차범 (진주농과대학) ;
  • 박훈 (농촌진흥청 식물환경연구소) ;
  • 김재욱 (서울대학교 농과대학)
  • Published : 1967.04.20

Abstract

Citrus fruits of ten varieties grown in Chaeju island and a few other fruits for the comparison were analyzed to determined the contents of crude fat, crude fiber, total carbohydrates, macroelements and ash. Acids and sugars in fruit juices were also determined and the characteristic of neutralization of fruit juices were investigated. 1. The per cent of edible part of citrus fruits having the range of 48.5(Daingwoochi) to 72(Onju) were lower than that of other fruits. It was lower by about 8 per cent than that of the same variety produced in U.S.A. It was shown that the amount of rind per fruit might be increased in the citrus fruit grown in the low annual temperature. 2. The content of crude protein were around 1% and higher than other's. The contents of crude fat were below 0.1% in three varieties and over 0.1 in others. The contents of crude fiber were between 0.3 to 0.8% and the fruits with the high content of crude protein were inclined to have the high content of crude fiber and it was also shown that the low annual temperature was inclined to increase the amount of crude fiber per fruit. 3. The amount of total acid were from 19.5 m.e per 100 g of fresh fruit in Byongkyul to 44.2 m.e in Daingwoochi. The high percentage of titrable acid was over 90 in two sour varieties, Daingwoochi and Hakyul having pH below 3 and the high content of total acid. These two varieties were above 10 in the ratio of total acid in the edible part to the total acid in the rind(total acid in edible part/total acid in the rind). The content of combined acid was lower than that of titrable acid in the edible part and vice versa in the rind. 4. Navel was highest as 12.82% in the total sugar content and the lowest content was 4.9% of Hakyul. The contents of reducing sugar in the citrus fruits were about half of that in other fruits. The ratio of total sugar to titrable acid (sugar/acid: the grade of sweet taste) were lower than foreign products . 5. From the titration curves of fruit juices the characteristic of neutralization of juices could be grouped in three types, and other values, that is, pH, the content of total acid, the percentage of combined acid, the ratio of total acids in edible part and rind, the content of sugar, and the grade of sweet taste were also devided into the same three categories. 6. The contents of macroelements were different along to the each part of fruit. The content, in the seed were high and the ones in the rind were low. The contents of each element were in the order of $K_2O>N>P_2O_5{\gtrless}CaO{\gtrless}MgO$ in the edible part, $K_2O>N>CaO>P_2O_5{\gtrless}MgO$ in the rind, $N>K_2O>P_2O_5>CaO>MgO$ in the seed. The content of potassium was especially high in Marumeru and Hakyul and the content of calcium in citrus fruit was higher than others.

제주도산(濟州道産) 감귤(柑橘) 10개(個) 품종(品種)에 대하여 일반성분(一般成分) 및 무기성분(無機成分)을 분석(分析)하고 과즙중(果汁中)의 산(酸)과 당(糖)의 함량(含量) 및 완충능(緩衝能)을 조사(調査)하였으며 외국산(外國産) 감귤(柑橘) 2개품종(個品種)과 분재(盆栽)한 감귤(柑橘) 2개품종(個品種) 및 기타(其他) 과실(果實) 수종(數種)을 동시(同時)에 분석(分析) 비교(比較)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 과육율(果肉率)(-과육중(果肉重)/과실중(果實重)${\times}100$)은 만생온주(晩生溫州)의 72.8%로 가장 높으나 타과실(他果實)보다는 낮으며 가장 적은것은 댕우지로 48.5%이며 동일(同一)한 품종(品種)사이에서는 미국산(美國産)보다 제주산(濟州産)이 약(約) 8% 낮고 분재(盆栽)한 것은 제주산(濟州産)에 비(比)하여 약간 떨어졌으며 이는 기온(氣溫)의 차(差)로 과피중(果皮重)이 닯아진 때문이라고 생각한다. 2. 조단배질(粗蛋白質)의 함량(含量)은 1내외(內外)로 품종간(品種間) 큰 차(差)가 없으나 타과실(他果實)보다 높은 조지방(粗脂肪)은 세품종(品種)에서 0.1 이하(以下)이고 기타는 0.1 이상(以上)이며 조섬유(粗纖維)의 함량(含量)은 0.3에서 0.8사이에 분포(分布)하고 동일(同一)한 품종간(品種間)에는 조단백질(粗蛋白質)이 많은것이 조섬유(粗纖維)의 함량(含量)이 높은 경향(傾向)을 보였다. 조회분(粗灰分)의 함량(含量)은 0.4%에서 0.7% 사이이며 전탄수화물(全炭水化物)은 비교적(比較的) 적었으나 전당(全糖)이 많은것에서 높았다. 3. 전산(全酸)의 함량(含量)은 신선과실(新鮮果實) 100g당(當) 병귤이 최저(最低)로 19.5m.e이며 이는 타과실중(他果實中) 최고치(最高値)인 국광(國光)의 18.4m.e 보다 높다. 최고치(最高値)는 댕우지의 44.2m.e였다. 전산량(全酸量)과 적정산량간(滴定酸量間)에 일정(一定)한 관계(關係)는 없었으며 결합산비(結合酸比)(전산(全酸)/결합산(結合酸))가 전산(全酸)이 40m.e이상(以上)인 두 품종(品種)에서 10보다 크고 3m.e이하(以下)인 다른 품종(品種)들은 5이하(以下)였다. 과피산비(果皮酸比)(과육산(果肉酸)/과피산(果皮酸))에 있어서도 전자(前者)가 9이고 후자(後者)는 $3{\sim}5$였다. 미국산(美國産)에 비(比)하여 전산(全酸) 및 적정산(滴定酸)이 많았다. 결합산(結合酸)과 적정산(滴定酸)의 함량비(含量比)는 과육(果肉)과 과피(果皮)에서 서로 반대(反對)의 결과(結果)였다. 4. 전당(全糖)의 함량(含量)은 네이블에서 12.82%로 최고치(最高値)를 보이며 하귤(夏橘)의 4.9%가 최저(最低)였다. 전당(全糖)은 타과실(他果實)과 큰 차(差)가 없으나 환원당(還元糖)의 함량(含量)은 네이블을 제외(除外)하면 감귤류(柑橘類)가 타과실(他果實)의 약반(約半)이었다. 감미비(甘味比)(전당(全糖)/적정산(滴定酸))는 네이블이 13.30으로 가장 크고 산(酸)이 많았던 댕우지와 하귤(夏橘)에서 2로 가장 낮았다. 5. 과즙(果汁)의 pH는 산(酸)이 많았던 댕우지와 하귤(夏橘)이 3 이하(以下)이고 기타(其他)는 3 이상(以上)이며 최고치(最高値)인 네이블의 3.8은 타과실중(他果實中) 제일 낮은 국광(國光)의 3.89 보다 높다. 미국산(美國酸)의 pH는 4.09로 가장 높았고 pH 7 이상(以上)에서 완충력(緩衝力)이 가장 컸고 온주(溫州), 그다음이 네이블로 품질(品質)이 좋은것에서 큰 경향이었다. 6. 중화곡선(中和曲線)에 의(依)하여 하귤형(夏橘型)과 온주형(溫州型)으로 감귤(柑橘)으로 나눌 수 있고 타과실(他果實)들은 기타형(其他型)으로 나눌 수있으며 전산량(全酸量), 감미비(甘味比), 결합산비(結合酸比) 과피산비(果皮酸比) 및 pH 등(等)도 이에 따라 분류(分類)되었다. 7. 과실각부(果實各部)의 무기성분(無機成分) 함량(含量)은 종실(種實)에서 가장 많고 과육(果肉) 과피(果皮)의 순(順)이며 과육(果肉)에서는 $K_2O>N>R_2O_5{\gtrless}CaO{\gtrless}MgO>SO_4$ 과피(果皮)에서는 $K_2O>N>CaO\;P_2O_5{\gtrless}MgO$ 종실(種實)에서는 $N>K_2O>P_2O_5>CaO>MgO$의 순(順)이었다. 마루메루와 하귤(夏橘)에서 가리합량(加里含量)이 특(特)이 높았고 석회함량(石灰含量)이 다른 과실(果實)보다 약배(約倍)높았으며 과피(果皮)에서 과육(果肉)보다 높았다. 외국산(外國産)에 비(比)하여 우리나라산(産)은 가리함량(加里含量)이 적고 석회(石灰)와 고토(苦土)의 함량(含量)은 많았다.

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