EFFECT OF GIBBERELLIN ON THE GROWTH AND INTERNAL COMPONENTS OF SELECTED VEGETABLE PLANTS

재배식물의 생육 및 성장에 미치는 지베레린의 영향

  • CHA, Jong Whan (Dept. of Biology, Coll. of Education, Seoul National Univ.)
  • Published : 1962.09.01

Abstract

CHA, Jong Whan (Dept. of Biology, Coll. of Education, Seoul National Univ.) Effect of Gibberelline on the growth and internal components of selected vegetable plants. Kor. Jour. Bot. V(3):11-20, 1962. The effect of GA on the growth as well as on the internal components of theleaves of ordinary vegetable plants under the soil culture was investigated. A relatively small difference in GA concentration applied showed a marked influence on the growth and constituents of the plants observed. The increase of growth was related to a highly significant digree with the intensity of GA. chlorophyll and carotene content in the leaves were significantly with increasing concentration of GA, except for some plants. The growth in all examined plants did not correspond to the contents of chlorophyll and carotene. In contrast the ascorbic acid in the leaves treated with GA decreased in proportion to the GA concentrations. Chlorophyll and ascorbic acid value differed greatly during the two experiments and the difference was proved significant. Carotene content varied with chlorophyll although the ratio of chlorophuyll to carotene was not so high as that obtained by Beak and Redman.

본실험에서는 Gibberellin 이 여섯작물의 생육 및 그들의 성장에 미치는 토양재배를 과하여 조사하였다. 식물 잎에 살포한 Gibberellins의 비교적 적은 농도차는 식물의 생육 및 내부 성분에 현저한 차이를 가져오는 것을 알 수 있다. 농도가 높아짐에 따라 작물의 생육은 촉진되고 그 생육간의 차이는 유의하였다. 여섯 작물의 Chlorophyll 및 Corotene 함량은 Gibberellin의 농도에 비례하여 감소 되었으며 이는 생장율과 크게 상반되었다. 여섯 작물의 Vitamin C의 함량은 Gibberellin의 농도에 비례하여 감소되었다. 이 차는 무, 쑥갓 및 시금치에서 높은 유의성을 나타냈다. Chlorophyll과 Vitamin C의 함량은 발육이 진전 됨에 따라 달라지는데 이 차이는 유의한 것이다. Corotene 함량은 Chlorophyll 량과 함께 변하였는데 Carotene과 Chlorophyll의 비는 Beck 및 Redman이 얻은 결과처럼 높은 것은 아니다.

Keywords