Antioxidative Activities of Ethanol Extracts from Erigeron canadensis L.

망초 에탄올 추출물의 항산화 활성

  • Jeon, Chun-pyo (Department of Medicine Quality Analysis, Andong Science College) ;
  • Park, Se-cheol (Department of Medicine Quality Analysis, Andong Science College) ;
  • Lee, Joon-geol (Department of Medicine Quality Analysis, Andong Science College)
  • 전춘표 (안동과학대학교 의약품질분석과) ;
  • 박세철 (안동과학대학교 의약품질분석과) ;
  • 이준걸 (안동과학대학교 의약품질분석과)
  • Published : 2014.10.28

Abstract

This study was conducted to investigate antioxidative activities of ethanol extracts from Erigeron canadensis L. The ethanol extracts were measured to examine total flavonoids and polyphenol content, DPPH radical activity and SOD-like activity. Total flavonoids content in leaf extract (42.19 mg/g) and total polyphenol content in flower extract (74.26 mg/g) were higher than those of other parts. All assays were conducted at concentrations of 0.1, 0.3, 0.5, and 1 mg/mL ethanol extracts. The DPPH radical activity of leaf, flower, the whole plant, and root extracts were 91.75%, 86.95%, 83.95% and 83.43%, respectively, at a concentration of 1 mg/mL. The activities were concentration dependent. The SOD-like activity of ethanol extracts from different parts was 7.91~13.54% at a concentration of 1 mg/mL. These results suggest that ethanol extracts from different parts of Erigeron canadensis L. could be used as antioxidative functional food sources.

본 연구에서는 망초의 생리활성 효과를 탐색하기 위하여 에탄올 추출물에서의 항산화 활성을 측정하였다. 총 플라보노이드 함량은 잎 추출물이 42.19 mg/g으로 다른 부위 추출물보다 높았으며, 총 폴리페놀 함량은 꽃 추출물이 74.26 mg/g으로 가장 높은 것으로 나타났다. DPPH radical 소거활성은 1 mg/mL의 농도에서 잎, 꽃, 전초 그리고 뿌리 추출물에서 각각 91.75%, 86.95%, 83.95% 및 83.43%로 높은 활성을 나타내었으며 농도 의존적으로 활성이 증가하는 것으로 나타났다. SOD 유사활성은 1.0 mg/mL의 농도에서 부위별 추출물이 7.91~13.54%를 나타내었으며 꽃 추출물의 활성이 가장 높은 것으로 나타났다. 이상의 결과로 미루어 볼 때 망초의 부위별 에탄올 추출물이 우수한 생리활성 효과를 나타냄으로서 이를 이용한 기능성 식품소재로의 활용이 가능할 것으로 생각된다.

Keywords