Effect of Environment of Catches of Anchovy and Sea Mustard in Busan Coastal, Korea

부산연안해역의 환경이 멸치와 미역의 생산량에 미치는 영향

  • Kim, Chi-Hyun (Interdisciplinary Program of Ocean Industrial Engineering, Pukyong National University) ;
  • Kim, Sung-Hyun (Interdisciplinary Program of Ocean Industrial Engineering, Pukyong National University) ;
  • Cho, Cu-Dae (Department of Oceanography, Pukyong National University) ;
  • Kim, Dong-Sun (Research Center for Ocean Industrial and Development(RCOID), Pukyong National University)
  • 김치현 (부경대학교 해양산업공학(협)) ;
  • 김성현 (부경대학교 해양산업공학(협)) ;
  • 조규대 (부경대학교 해양학과) ;
  • 김동선 (부경대학교 해양산업개발연구소)
  • Published : 2009.06.04

Abstract

Water temperature data of National Fisheries Research and Development Institute[NFRDI] during periods of 1990 to 2007 were analyzed to investigate the effect of the water temperature on catches of anchovy and Undaria Pinnatifida in coastal of Busan, Korea Our findings indicated that the catches of anchovy and Undaria Pinnatifida were controlled by various oceanographic conditions, mainly water temperature. The appearance of warmer water at stratification above depth. higher anchovy catches and cooler water at stratification below depth, higher Undaria Pinnatifida production.

부사연안해역의 멸치와 미역의 생산량($1990{\sim}2007$)의 연변동을 규명하기 위하여 대한해협의 해양 관측 자료($1990{\sim}2007$)로 수온과의 관련성을 살펴보았다. 멸치와 미역 생산량 모두 허마다 변동은 있으나 전반적으로 점차 증가하는 추세를 보였으며 수온약층 이천에서 평년 보다 높은 수온이 나타날 때 멸치의 생산량은 증가하고 미역의 생산량은 감소하다. 한편 수온약층 이심에서 평년보다 낮은 수온이 나타날 때 멸치의 생산량은 감소하고 미역의 생산량은 증가하는 경향으로 분석되었다.

Keywords