Leptin in Chickens - a Review

  • Choi, Yang-Ho (Department of Animal Science, Gyeongsang National University)
  • Published : 2005.11.18

Abstract

Leptin, the product of the ob gene, is primarily produced and released from adipocytes and acts on the hypothalamus to decrease food intake and increase energy expenditure. Defect in leptin or leptin receptors results in severe metabolic syndromes such as obesity, diabetes, and hypertension Evidence suggests that leptin plays beyond a satiety factor; in fact, it is a pluripotent player In regulation of numerous body functions. Although its actions have been relatively well studied in mammals scanty data are available in birds. In this article, recent advances in understanding of the roles of leptin in chicken physiology are reviewed with the focus on the effects on food intake, lipid metabolism, development and reproduction, and stress.

비만유전자의 산물인 렙틴은 주로 지방세포에서 생성 분비된다. 렙틴은 뇌 시상하부에 작용하여 식이섭취량을 줄이고 에너지발산을 증가시켜 궁극적으로 체중을 감소시킨다. 따라서 렙틴 또는 렙틴 수용체의 이상은 극도의 대사증후군을 유발한다. 현재까지 렙틴에 관한 연구의 대부분은 사람을 포함한 포유류에서 수행되었다. 렙틴의 생리적 작용은 만복인자뿐만이 아니다. 본고에서는 현재까지 발표된 논문을 중심으로 닭에서 식이섭취, 면역, 지방대사, 번식과 발달, 그리고 스트레스에 관한 렙틴의작용을 검토했다.

Keywords