Antihypertensive Effect of Peptide from Sardine Muscle Hydrolyzate on Mild Hypertensive Subjects

정어리 단백질 유래 펩타이드의 경중 고혈압 환자에 대한 강압효과

  • Published : 2004.11.12

Abstract

Valy-Tyrosine (VY) derived from alkaline pretense hydrolyzate of sardine muscles showed the in vitro Angiotensin I converting enzyme (ACE) inhibitory activity and the in vivo antihypertensive effect in SHR. We investigated the antihypertensive effect of the VY on mild hypertensive subjects including subjects with high-normal blood pressure using a randomized double-blind placebo-controlled study. (1) Nineteen subjects (Age 48.9${\pm}$4.3, M/F;18/1) took a 100ml drink either containing 125${\mu}$g of VY or placebo twice daily for 4 weeks. The reductions of the systolic (SBP) and diastolic blood pressure (DBP) were observed in mild hypertensive subjects (n=5) with averages of 17.8${\pm}$2.5 mmHg (p<0.01 vs placebo) and 11.0${\pm}$2.0 mmHg(p<0.05 vs placebo), respectively. Neither SBP nor DBP changed in the subjects of both the placebo group and the high-normal blood pressure group. (2) A randomized double-blind cross-over placebo-controlled study was carried out in 10 mild essential hypertensive subjects (Age 50.6${\pm}$4.6, M/F;10/0). They took a 100ml drink either containing 62.5${\mu}$g of VY or placebo twice daily for 4 weeks alternatively with a 6-week interval. The percent changes in SBP and DBP were -6.9 % and -5.8 % (p<0.05) one week after the VY drink administration, respectively. No adverse effects such as coughing or allergic phenomena could be observed in any of the subjects of drinking VY during the experimental period. These results suggest that the drink containing at least 125${\mu}$g/day of VY may have a significant antihypertensive effect on mild hypertensive subjects without any adverse effects.

성인을 대상으로 펩타이드의 강압효과를 검토하기 위해, 경증고혈압증군(輕症高血壓症群) (평균연령 50.2${\pm}$5.6세, 남9명, 여1명) 및 정상고혈압군 (평균연령 47.7${\pm}$2.8세, 남9명) 에 있어서, 플라시보를 이용한 2중맹검법(2重盲檢法)에 따른 비교대조시험을 실시했다. 경증고혈압증군에서는 Valy-Tyrosine(VY) 환산으로 125${\mu}$g/day의 '펩타이드 음료'에 의해 혈압 저하의 경향이 확인되었고 VY 환산250${\mu}$g/day의 펩타이드 음용량으로 플라시보군에 비해서 유의한 강압이 확인되었다. (음용개시 4주후에서 수축기혈압 17.8${\pm}$2.5mmHg: p <0.01, 확장기혈압 11.0${\pm}$2.0mmHg: p (0.05). 정상고치혈압군(正常高値血壓群)에서는 유의한 혈압강하를 확인하지 못했다. 양 군(群)에서 공히 심박수의 변화는 없었다. 경증고혈압군 (평균연령 50.6${\pm}$4.6세, 남10명) 에 있어서 VY 125${\mu}$g/day의 음용량에서는 전후기 각 4주간의 비교대조교차실험을 했다. 펩타이드 전기 음용군(0-4주)에서는, 음용개시 1주후에 수축기 · 확장기 혈압 모두 유의한 혈압저하작용이 확인되었다. (수축기혈압의 변화율-6.9%, 확장기혈압의 변화율-5.8%, p <0.05) 펩타이드 후기 음용군(10-14주)에서는, 수축기혈압이 음용개시 3주후(변화율-6.7%, p <0.05)에, 확장기혈압이 음용개시 2주후(변화율 6.0%, p <0.05)에 각각 유의한 강압이 확인되었다. 양 군 모두 음용 중지 후에 혈압의 완만한 복귀가 관찰되었다. 전 대상자에 있어서 자각증상, 타각소견(他覺所見)과 함께 이상(異常)은 확인되지 않았으며 부작용도 없었다. 이상의 결과로부터, ‘펩타이드 음료’는 경증고혈압 혹은 경계역고혈압자(境界域高血壓者)의 혈압을, 자각증상 및 혈액${\cdot}$뇨검사에도 전혀 영향을 미치지 않고 저하시킨다고 결론지었다.

Keywords