Total polyphenols and antioxidant activties of the extract from leaves of Stachys sieboldii MIQ.

  • Baek, Hong-Seuk (Department of Chemical Engineering, Pusan National University) ;
  • Ryu, Beung-Ho (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungsung University) ;
  • Song, Seung-Koo (Department of Chemical Engineering, Pusan National University)
  • Published : 2003.10.22

Abstract

This study was proposed to measure total polyphenols and antioxidant activities from leaves of Stachys sieboldii MIQ. Solvents such as acetone 60%, petroleum ether, ethylacetate, and water were used for this purpose The fraction by ethyl acetate fraction showed the strongest activity by DPPH method and contained much more polyphenols than those by other solvents.

초석잠(stachys sieboldii MIQ)의 용매 추출물에서 측정한 total polyphenols 함유량이 15${\sim}$21%으로 나타나 일반적으로 알려져 있는 녹차의 함유량인 20${\sim}$25%와 비슷하며 특히 에틸아세테이트 추출물에서 가장 높은 함유량을 나타내었다. DPPH법에 의한 항산화 활성 측성에서도 기존의 항산제인 ${\varpropto}-topophenol$, BHT 그리고 BHA에 비교해서 뛰어난 활성도를 나타내었고, total polyphenols 함유량이 많으면 높은 항산화 활성도를 보였다. 가장 좋은 활성도를 나타낸 에틸아세테이트 추출물을 sephedex LH-20 column을 통해 5개의 분획을 얻었고 각각의 분획물의 최대 흡광 범위는 일반적으로 알려져 있는 polyphenols 흡광범위인 200nm${\sim}$400nm와 유사함을 나타내었다.

Keywords