한국생물공학회:학술대회논문집
- 2003.04a
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- Pages.162-163
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- 2003
Time progress of dark fermentation for biological hydrogen production using Chlamydomonas reinhardtii
- Kim, Ji-Seong ;
- Gong, Gyeong-Taek ;
- Park, Dae-Won ;
- Sim, Sang-Jun ;
- Park, Tae-Hyeon ;
- Jo, Gyeong-Suk ;
- Jeong, Yun-Cheol
- 김지성 (한국과학기술연구원 수질환경 및 복원연구센터, 이화여자대학교 환경학과) ;
- 공경택 (한국과학기술연구원 환경공정연구부) ;
- 박대원 (한국과학기술연구원 수질환경 및 복원연구센터) ;
- 심상준 (성균관대학교 화학공학과) ;
- 박태현 (서울대학교 응용화학부) ;
- 조경숙 (이화여자대학교 환경학과) ;
- 정윤철 (한국과학기술연구원 환경공정연구부)
- Published : 2003.04.11
Abstract
Through the experiment, process of producing hydrogen and organic compounds using C. reinhardtii has been researched. In dark fermentation, pH and dry cell weight as well as starch content decreased as time goes, while organic compounds and hydrogen were produced more in accordance with time. Still, organic compounds showed tendency to increase in accordance with time, but hydrogen reached the maximum on the third day.
수소를 생산하는 암반응에서는 pH와 dry cell weight, 세포내의 starch 함유량이 시간에 따라 줄어들었다. 유기물은 시간에 따라 증가하였지만, 수소는 3일째에 생산이 최대치에 도달하였다.
Keywords