pH와 용존산소량이 Aureobasidium pullulans에 의한 pullulan의 생산성과 분자량에 미치는 영향에 대한 연구

  • 이지현 (부경대학교 식품생명공학부 생물공학과) ;
  • 김정화 (부경대학교 식품생명공학부 생물공학과) ;
  • 김미령 (부경대학교 식품생명공학부 생물공학과) ;
  • 이진우 (동아대학교 생명자원과학부) ;
  • 김성구 (부경대학교 식품생명공학부 생물공학과)
  • Published : 2000.04.08

Abstract

The effects of dissolved oxygen and pH on the cell growth and mass production of high-molecular weight pullulan by A. pullulans ATCC 42023 were evaluated. For the production of commercially useful pullulan with high-molecular weight, the influence of pH control on the pullulan production and growth of A. pullulans was studied in batch fermentation. It was found that the productivity of high-molecular weight pullulan with pH control at 6.5 was higher than that with no pH control. The influence of dissolved oxygen on the pullulan production and growth was studied. It was found that pullulan yield and synthesis rate increased with oxygen availability.

A. pullulans ATCC 42023를 사용하여 고분자량의 pullulan을 대량생산하기 위한 연구로써, 용존산소량과 pH가 균체 성장 및 pullulan 생산에 미치는 영향에 대하여 연구하였다. pullulan의 분해 효소에 대한 저항성을 가지고 산업적으로 유용한 고분자량의 pullulan을 생산하기 위해서 pH를 6.5로 조절할 경우, 분자량 20만 이상의 high molecular weight의 productivity가 가장 높았으며 용존산소량의 증가로 pullulan productivity를 증가시킬 수 있었다.

Keywords