DOI QR코드

DOI QR Code

Survey of Multi Residual Pesticides in Materials of Korean Traditional Herbal Tea

한방차 원료의 잔류농약 조사연구

  • Kim, Nan-Young (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment) ;
  • Kim, Young-Sug (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment) ;
  • Kim, Myung-Gil (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment) ;
  • Jung, Hong-Rae (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment) ;
  • Kim, Yun-Sung (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment) ;
  • Kim, Han-Taek (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment) ;
  • Lee, Sun-Woo (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment) ;
  • Chae, Kyeng-Suk (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment) ;
  • Yoon, Mi-Hye (Anyang Agricultural Products Inspection Center, Gyeonggi-do Institute of Health & Environment)
  • 김난영 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소) ;
  • 김영숙 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소) ;
  • 김명길 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소) ;
  • 정홍래 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소) ;
  • 김윤성 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소) ;
  • 김한택 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소) ;
  • 이선우 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소) ;
  • 채경석 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소) ;
  • 윤미혜 (경기도 보건환경연구원 안양 농산물 검사소)
  • Received : 2012.02.06
  • Accepted : 2012.03.23
  • Published : 2012.03.31

Abstract

We analysed 149 samples of Korean traditional herbal tea materials. The 156 pesticides were analyzed by GC/ECD and NPD, detected pesticides were confirmed by GC-TOF/MS. Sample preparation was performed bv multi-residue analysis method of multiclass pesticides of the Korea Food Code. The residual pesticides were detected in 22 samples(14.8%), the highest detection frequency samples are lycium and jujube. Detected pesticides in Korean traditional herbal tea materials were chlorpyrifos (5 samples), chlorothalonil (3 samples), cypermethrin (3 samples), hexaconazol (3 samples) and cyhalothrin(3 samples). The pesticide types detected in Korean traditional herbal tea materials were organophosphorus(29.2%), pyrethroids(16.7%), organochlorines (12.5%) and triazoles(12.5%). The 5 samples(lycium, jujube, chrysanthemum, balloon-flower, milk vetch root) were detected pesticides below MRLs, 2 samples(cornus fruit, cnidium) were detected pesticides unnotificated MRLs.

Keywords

herbal tea;herbal medicine;GC-ECD;GC-NPD

References

  1. Lee, S.M. (1991) Multipesticide residue method for fruit and vegetables. Fresenius J. Anal. 339:376-383. https://doi.org/10.1007/BF00322352
  2. 강태선, 백남원 (1999) 과수 농민의 Chlorpyrifos노출에 관한 연구. 한국환경위생학회지 25(4):59-68.
  3. 권상호, 조경열, 김소연, 김미정 (1993) 식생활에서의 대추의 활용. 식품과학회지 5:1-14.
  4. 김성숙 (2007) 소비자의 식품안전에 대한 태도와 친환경농산물 구매행동에 관한 연구. 25:15-32.
  5. 김용두, 김황곤, 김경제 (2003) 산수유의 영양성분 분석. 한국식품영양과학회지 32:785-789.
  6. 김욱희, 박성규, 최영희, 승현정, 한성희, 이영주, 장정임, 김윤희, 조한빈, 박건용, 유인실, 한기영 (2011) 서울지역 유통 농산물 중내분비계 장애 추정농약의 잔류실태 조사. 농약과학회지 15:36-47.
  7. 노연홍 (2011) 식품의 농약 잔류허용기준. 식품의약품안전청
  8. 대한약전외한약(생약) 규격집 (2007) 식품의약품안전청
  9. 박인현, 이상래, 안상득, 김원섭 (1995) 약용식물재배, 선진문화사 pp.117-118.
  10. 보건산업진흥원 (2001.5) 다빈도 한약재 소비형태 및 가격구조 실태조사연구 (행정간행물 A0063-65610-57-0109)
  11. 식품의약품안전청 식품의약품안전청고시 제2011-42호
  12. 양환승, 이두행, 이병찬 (1998) 삼정 신농약. 향문사 pp.286.
  13. 염병만 (2005) Pesticide Handbook 한국작물보호협회 pp. 36, pp. 88.
  14. 이명진, 김명길, 정홍래, 윤희정, 김난영, 김한택, 김철영, 이운형, 윤미혜 (2011) 경기도내 유통 건조농산물의 잔류농약실태. 한국농약학회지 15:238-245.
  15. 이효민, 한지연, 윤은경, 김효미, 황인균, 최동미, 이강봉, 원경품, 송인상, 박성은, 신동천 (2001) 식품을 통한 유기인계농약류의 동시노출위해성평가. 한국식품위생안전성학회지 16(1):21-26.
  16. 조해전, 황인숙, 최병헌, 배청호, 김명희 (2001) 한약재중의 잔류농약 분석. 생약학회지 32:200-211.
  17. 황인숙, 이명숙, 조해전, 한선영, 최병현, 김유경, 김명희 (1999) 한약재 혼용 농산물의 유해물질 조사 연구. 서울특별시 보건환경연구논문집 35:68-73.

Cited by

  1. Monitoring of Pesticide Residues and Risk Assessment for Medicinal Plants vol.28, pp.1, 2013, https://doi.org/10.13103/JFHS.2013.28.1.013