DOI QR코드

DOI QR Code

A Literature Review of Traditional Foods in Korean Festivals in the Joseon Dynasty

조선시대 세시음식(歲時飮食)에 대한 문헌적 고찰

  • Received : 2011.12.06
  • Accepted : 2012.03.05
  • Published : 2012.03.31

Abstract

This paper reviews 14 studies of the Joseon Dynasty(1392~1909) to examine the traditional Korean foods in Korean festivals. A total of 12 studies mentioned Seollal, Daeboreum, Dongji, Nappyeng as festivals involving. Traditional foods 10, Yudu, 9, Sambok and Junggujeol, 8, Chuseok and Seotdalgeummeum, 7, Samjinnal, Chopail, and Dano, 5, Jungwon, and 4, Hansik. In terms of the types of traditional foods, 13 studies mentioned red bean gruel, 12, Yaksik, 11, Tteokguk, 10, sudan and dog meat, 8, the custom of cracking the outer shell of different types of nuts, 7, Guibagisul(an ear-quickening wine), rice cakes(azalea hwajeon, zelkova rice cake, bean and turnip rice cake), 6, a chrysanthemum cakes, 5, Songpyeon, charunbeung(wagon-wheel rice cake), chrysanthemum wine, and sparrow meat, 4, Gangjeong, red bean grue, wine and snack, Jeonyak, 3, rice cakes, the making of soy sauce, Nabyak, roasted hare meat, foods for guests during, New Year festivities and rice cakes. The most frequently recorded festival foods were rice cakes and wine in various forms. This paper's review of ancient documents from the Joseon Dynasty provides a better understanding of Korea's folk customs, particularly traditional foods. In addition, this paper's findings are expected to help sustain Korea's traditional customs and foods and facilitrate the spread of Korea's food culture worldwide.

Keywords

Korea's traditional festival foods;ancient documenty;red bean gruel;yaksik;tteoguk;dog meat

References

  1. 이성우. 1983. 명절음식과 계절음식. 전통문화 134('83. 9). pp. 40-44. 전통문화사, 서울
  2. 이성우. 1991. 한국고식문헌집성I. pp. 188-197. 수학사, 서울
  3. 이창희, 최순권 역주. 2003. 조선대세시기I. 국립민속박물관
  4. 이춘자. 2002. 세시음식. 월간 국민영양 25:21-25
  5. 이효지. 1988. 절식(節食)의 영양적 가치. 식품과 영양 35. 농촌진흥청 농촌영양개선연수원
  6. 저자미상. 1800년대 말엽. 시의전서. 신광출판사. 서울, 2004
  7. 정약용(丁若鏞). 1819. 아언각비(雅言覺非). pp. 225-226. 일지사. 서울, 1976.
  8. 조수삼(趙秀三). 1795. 세시기(추재집). 조선대세시기I. 국립민속박물관. 2003
  9. 조운종(趙雲從). 1818. 세시기속(면암집). 조선대세시기I. 국립민속박물관. 2003
  10. 조후종. 1997. 우리나라의 명절음식 문화. 명지대학교 여성.가족생활연구논총 제2집:169-196
  11. 주영하, 김소현, 김호, 정창권. 2005. 19세기 조선생활과 사유의 변화를 엿보다. 한국학중앙연구원 편
  12. 최남선. 1948. 조선상식 풍속편. p. 139. 동명사. 서울
  13. 최영년(崔永年). 1925. 해동죽지. 조선대세시기I. 국립민속박물관. 2003
  14. 홍석모(洪錫謨). 1849. 동국세시기. 조선세시기. 동문선. 서울, 1991
  15. Cho DH. 1997. A study on the food of four seasons and festive day in old theme of Korea. Kongju Uni. Industry Development Research 5, pp. 35-44
  16. Kim HG. 2009. The Study on rite of affliction of royal family in Joseon dynasty. Ph.D. Thesis, Korea Uni. Seoul
  17. Yang JJ. 2002. The Study on Seasonal Customs of Hae-Dong-Jug-Ji. p. 305. National Research Institute of Cultural Heritage
  18. 강인희, 조후종, 신현희, 김진원, 윤숙자, 이말순, 이지호, 박혜원, 허채옥, 이춘자, 김귀영, 김명순. 1999. 한국의 상차림. p. 67. 효일문화사, 서울
  19. 강희맹(姜希孟). 1475-1483. 농가집성(農家集成). 농촌진흥청. pp. 270-298, 2004
  20. 고상안(高尙顔). 1619. 농가월령(農家月令). 농촌진흥청. pp. 135-187, 2004
  21. 국립민속박물관. 2006. 한국세시풍속자료집성 현대 신문편 (1946-1970)
  22. 권용정(權用正). 2003. 1800년대 중엽. 한양세시기. 조선대세시기I. 국립민속박물관
  23. 김매순(金邁淳). 1819. 열양세시기. 조선세시기. 동문선, 서울. 1991
  24. 김형수(金逈洙). 2003. 1800년대 초엽. 농가십이월속시. 조선대세시기I. 국립민속박물관
  25. 박순호(朴順浩). 1976. 한양세시기(漢陽歲時記)에 대(對)하여. 한국민속학회지 9:73-74
  26. 빙허각 이씨. 1815년경. 규합총서. pp. 297-304. 보진재. 서울, 1975
  27. 서유구. 1827. 임원십육지 정조지. 교문사. 서울, 2007
  28. 유득공(柳得恭). 1777-1800. 경도잡지. 조선세시기. 동문선. 서울, 1991
  29. 유만공(柳晩恭). 1843년경. 세시풍요. 조선대세시기II. p. 37. 국립민속박물관, 2005

Cited by

  1. A Literature Review on the Type and Cooking Methods for Emandoo during the Joseon Dynasty, with a focus on Euigwe and old literature vol.2, pp.1, 2016, https://doi.org/10.17703/JCCT.2016.2.1.1
  2. A Literature Review on the Hwayangjeok in the Royal Cuisine of Joseon Dynasty vol.1, pp.3, 2015, https://doi.org/10.17703/JCCT.2015.1.3.1
  3. A Literature Review of on the Sujeonggwa in the Royal Palace of Joseon Dynasty vol.1, pp.4, 2015, https://doi.org/10.17703/JCCT.2015.1.4.1