DOI QR코드

DOI QR Code

A Literature Review Regarding a Bibimnaengmyeon (Cold Buckwheat Noodles Mixed with Sauce) -Related Recipes - Focus on recipe data published in Korea from the 1800's to the 1980's -

비빔냉면 관련 조리법에 관한 문헌적 고찰 - 1800년대~1980년대까지 조리법 자료를 중심으로 -

  • Park, Chae-Lin (Department of Folklore, Graduate School of Korean Studies) ;
  • Chung, Hea-Jung (Department of Global Korean Culinary Arts, Woosong University)
  • 박채린 (한국학대학원 민속학) ;
  • 정혜정 (우송대학교 글로벌한식조리학과)
  • Received : 2011.04.13
  • Accepted : 2011.06.22
  • Published : 2011.08.31

Abstract

The main purpose of this study was to perform a literature review regarding bibimnaengmyeon (cold buckwheat noodles mixed with sauce)-related recipes. To conduct this research, we analyzed recipe data published in Korea from the 1800's to the 1980's. The research was conducted by content analysis and literature review. The documents used in the research were 30 books (dictionaries and recipe books). A total of 37 bibimnaengmyeon-related recipes were identified. The results of the analysis of documented data published within the last 200 years showed two different types of main ingredients for bibimnaengmyeon-related recipes; noodles based on buckwheat flour, and noodles based on wheat flour. Additionally, the bibimnaengmyeon-related recipes were divided according to the sauce; 1) noodles mixed with red pepper sauce and 2) noodles mixed with soy sauce.

References

  1. 강인희. 1987. 한국의 맛. 대한교과서. 서울. p 160
  2. 김경진, 염초애, 이효지, 조창숙, 조자호. 1986. 세계의 가정요리 (한국편). 삼성출판사. 서울. p 123
  3. 김병설. 1978. 요리연구가와 본고장인사가 추천하는 무형문화재 후보- 우리 고유음식을 찾자. 중앙일보사. 여성중앙 제 7월호. 서울. pp 232-233
  4. 방신영. 1930. (일일활용) 조선요리제법. 한성도서. 서울. p 301
  5. 김천호. 1970. 집에서 만드는 여름철의 면음식. 주부생활사. 주부생활 8월호. 서울. p 292-295
  6. 노진화. 1983. 시원한 냉국수. 중앙일보사. 여성중앙 6월호. 서울. p 200
  7. 문화공보부 문화재관리국 편. 1984. 민속종합조사보고서 제15책. 문화공보부 문화재관리국. 서울. pp 10-535
  8. 방신영. 1960. 우리나라 음식 만드는 법. 장충도서출판사. 서울. pp 223
  9. 삼성출판사편집국. 1984. 생활요리. 삼성출판사. 서울. pp 166-169
  10. 안승춘 등. 1985. love cooking 6권. 삼성출판사. 서울. pp 98-100
  11. 왕준련. 1983. 한국요리백과. 범한출판사. 서울. pp 85-223
  12. 유계완. 1976. 계절과 식탁(春). 삼화출판사. 서울. p 42
  13. 이성우 편. 1992. 한국고식문헌집성(IV), 시의전서(저자 미상. 1800년대 말). 수학사. 서울. pp 1446-1522
  14. 이성우 편. 1992. 한국고식문헌집성(V), 간편조선요리제법(이석만. 1934). 수학사. 서울. pp 1931-1974
  15. 이성우 편. 1992. 한국고식문헌집성(V), 신영양요리법(이석만. 1935). 수학사. 서울. pp 2009-2076
  16. 이성우 편. 1992. 한국고식문헌집성(VII), 우리음식(손정규. 1948). 수학사. 서울. p 2463
  17. 이성우 편. 1992. 한국고식문헌집성, (만가필비) 조선요리제법 (방신영. 1917). 수학사. 서울. pp 1546-1626
  18. 이효지 등 편역. 2004. 시의전서(저자 미상. 1800년대 말). 신광출판사. 서울. pp 187-269
  19. 이효지 등 편역. 2010. 부인필지(빙허각이씨 원저. 1915). (주)교문사. 파주. pp 1-235
  20. 장지현. 2004. 한국전래면류음식사연구. 수학사. 서울. pp 251-267
  21. 저자 미상. 1971. 7월 땀을 식히는 냉국수. 중앙일보사. 여성중앙 7월호. 서울. p 380
  22. 조자호. 1943. 조선요리법. 京城家政女塾. 京城. p 93
  23. 최대림 편역. 1993. 동국세시기(홍석모 원저. 1849). 홍신문화사. 서울. 121-123
  24. 하숙정. 1979. 한국요리. 혜선문화사. 서울. p 97
  25. 하숙정. 1983. 하숙정 요리전집. 수도출판문화사. 서울. p 41
  26. 한복진, 한복려, 황혜성. 1999. (우리가 정말 알아야 할) 우리음식 백가지. 현암사. 서울. pp 1-1119
  27. 한희순, 황혜성, 이혜경. 1957. 이조궁정요리통고. 학총사. 서울. p 160
  28. 황혜성 등. 1983. 주부생활 카드요리. 주부생활사. 서울. pp 8-14
  29. 황혜성 집필. 회냉면 항목. 고려대학교 민족문화연구원. 1982. 한국민속대관. 고려대학교 민족문화연구소 출판사. 서울 (http://www.krpia.co.kr/pContent/?svcid=KR&proid=11&arid=105&ContentNumber=981&pageNumber=1255 2011.3.20 검색)
  30. 황혜성 집필. 비빔국수 항목. 한국민족문화대백과사전. 한국학중앙연구원 (http://api.grandculture.net/Encykorea/ViewEKItem.aspx?ID=J09389 2011.3.20 검색)
  31. 황혜성. 1971. 궁중음식(여성동아 12월호 부록). 동아일보사. 서울. pp 1-250
  32. 황혜성. 1976. 한국요리백과사전. 삼중당. 서울. pp 189-442
  33. 황혜성. 1984. 세계의 가정요리. 大學堂. 서울. p 38
  34. Holsti OR. 1968. Content Analysis, in: Lindzey, G. & Aronson, E. eds., The hand book of Social Psychology, Vol. 2, Reading, MA. Addison-Wesley. 3rd ed., NY: Free Press
  35. Joo YH. 2010. A Study on Evolution and Discourse of BIBIMBAB. J. Korean Social History, 87:24-25
  36. Kassarjian HH. 1977. Content analysis in consumer research. J. Consumer Res., 4(2):8-18 https://doi.org/10.1086/208674
  37. Krippendorff K. 1980. Content Analysis: An introduction to its methodology. Beverly Hills, CA: Sage Publications
  38. Lee KJ, Cho MS. 2008. Content analysis of the New York Times on Korean restaurants from 1980 to 2005. J. Foodservice Management, 11(1):281-306
  39. Lee SY, Ham SS. 1992. A Comparative Study on Dietary Culture between Korean Mak-Kuksoo and Japanese Soba-Myon - Significance of Dietary Culture for Buckwheat and Buckwheat Noodle -. J. Agri. Sci., 4:99-129
  40. Oh IK. 2000. Content analysis: Applications to tourism research. J. Tourism Sci., 24(1):317-322
  41. Park CL, Kwon YS, Chung HJ. 2011. A Historical Study on the Changes in the Recipe of Naengmyeon (Korean Cold Noodles) Base on Water - Focus on the Recipe Data Published in Korea from 1800's to 1980's -. Korean J. Food Culture, 26(2):128-141
  42. Yoo, JY, Cho, MS. 2009. A Literature review of Mixed Noodles in Cooking Books Written Since the late 1800s. The Korean Society of Food Culture with the Korean Society of Food & Cookery Science. Abstract of union conference of the Korean Society of Food Culture with the Korean Society of Food & Cookery Science
  43. Yoon DI. 2006. Culture of noodles in East Asian. The East Asian Society of Dietary Life. Proceedings of conference of the East Asian Society of Dietary Life. pp 1-36
  44. Yoon SS. 1991. The history of noodles in Korea. Korean J. Food Culture, 6(1):85-94