DOI QR코드

DOI QR Code

Research on the Dining-out Behavior of Cheong-Ju Undergraduates by Food-related Lifestyle

청주지역 대학생들의 식생활라이프스타일에 따른 외식행동 연구

  • Published : 2008.11.28

Abstract

This research has been conducted against Cheong-Ju undergraduate students. A total of 213 questionnaires was used for the data. The first purpose of this research is to analyze eating habits of food-related lifestyle of the students. The second purpose is to classify them into groups depending on their food-related lifestyle. The third purpose of this research is to identify eating out behavior patters among the groups classified by food-related lifestyle. Based on the information obtained from those results, this study would help restaurants have their marketing strategies. From the factor analysis, 6 factors of "popular-oriented group", "health-oriented group", "safety-oriented group", "decoration-oriented group", "tasted-oriented group" and "wellbeing-oriented group" were extracted. Additionally, "safety type group", "passive food groups" and "high-interest in foods group" were classified from the cluster analysis.

Keywords

Food-related Lifestyle;Dining-out Behavior;Marketing Strategies

References

  1. 고재윤, 정미란, “ 라이프스타일에 따른 와인 선택속성에 관한 연구”, 외식경영연구, 제9권, 제1호, pp.51-67, 2006.
  2. 김경희, “대학생소비자의 라이프스타일 유형별 특성, 인터넷 패션쇼핑몰 이미지 및 구매행동에 관한 연구”, 한국의류산업학회지, 제10권, 제2호, pp.198-208, 2008.
  3. 김경희, 이용철, “축제참가자의 라이프스타일과 참가만족 영향요인에 관한 연구”, 관광연구저널, 제22권, 제1호, pp.311-326, 2008.
  4. 김덕희, 백경연, 김소자, “외식 유형별 선택속성에 따른 대구 지역 직장인들의 외식행동에 관한 연구(II)”, 한국조리학회지, 제13권, 제2호, pp.240-253, 2007.
  5. 김미정 ,정효선, 윤혜현, “대학생의 식생활라이프스타일에 따른 레스토랑 선택속성에 관한 연구”, 한국식생활문화학회지, 제22권, 제2호, pp.210-217, 2007.
  6. 김석영, 김주영, “진주시내 직장인의 외식이용실태 및 선호도 연구”, 한국식생활문화학회지, 제17권, 제2호, pp.171-184, 2002.
  7. 김수정, “외식업체 등급 평가 방안에 관한 탐색적 연구”, 외식경영연구, 제9권, 제3호, pp.27-49, 2006.
  8. 김윤민, “특급 호텔 종사원들의 라이프스타일에 따른 웰빙 소비 행동 차이 분석”, 한국조리학회지, 제13권, 제3호, pp.293-307, 2007.
  9. 김지현, 곽경숙, “대학생의 라이프스타일과 주거만족도, 미래주거환경선호도에 관한 연구”, 한국생활과학회지(충북가정학회지), 제16권, 제3호, pp.651-664, 2007. https://doi.org/10.5934/KJHE.2007.16.3.651
  10. 김희선, 정진은, “서울시내 대학생의 외식행동에 관한 조사 연구”, 한국식생활문화학회지, 제16권, 제2호, pp.147-157, 2001.
  11. 남외자, “한일간 라이프스타일에 따른 여가활동 유형의 선택에 대한 비교연구”, 관광연구, 제21권, 제4호, pp.245-265, 2007.
  12. 박주원, 안숙자, “한국인의 연령, 성별에 따른 외식행동 비교”, 한국식생활문화학회지, 제16권, 제4호, pp.276-295, 2001.
  13. 설훈구, 이상호, 전재균, “식생활 라이프스타일 유형에 대한 연구”, 외식경영연구, 제10권, 제2호, pp.267-284, 2007.
  14. 승혜숙, “식생활라이프스타일에 따른 베이커리 제품 이용 행태”, 이화여자대학교 대학원 석사학위 논문, 2005.
  15. 신재영, 홍석환, “외식소비에 관한 연구: X세대를 중심으로”, 호텔관광연구, 제2권, 제1호, pp.151-179, 2000.
  16. 엄문자, 류미현, “외식구매행동에 나타난 소비자만족도에 관한 연구”, 한국식생활문화학회지, 제15권, 제2호, pp.543-550, 2002.
  17. 윤혜려, “외식소비자의 연령별 외식행동과 한식에 대한 선호도 조사연구: 서울, 경기, 천안 지역을 중심으로”, 한국식생활문화학회지, 제20권, 제5호, pp.608-614, 2005.
  18. 이정자, 윤태환, “라이프스타일에 의한 외식대안평가의 차이에 대한 연구: 강원도 영동권 대학생들의 패스트푸드전문점 이용 위주로”, 호텔경영학연구, 제14권, 제4호, pp.1-17, 2005.
  19. 임영미, 윤혜현, “식생활라이프스타일 따른 와인 선택속성에 관한 연구”, 관광연구저널, 제20권, 제3호, pp.289-300, 2006.
  20. 임영희, 나명인, “대전시 주부의 외식행동 및 식습관에 대한 조사”, 한국식생활문화학회지, 제23권, 제1호, pp.1-9, 2008.
  21. 임정빈, 서병숙, 이효지, 장유경, “라이프스타일과 식생활 양식”, 한국가정학회지, 제28권, 제3호, pp.33-52, 1990.
  22. 전원배, 박인규, “라이프스타일 유형에 따른 호텔레스토랑 선택속성에 관한 연구”, 관광연구, 제16권, 제1호, pp.187-200, 2001.
  23. 정혜경, 김미혜, 우나리야, “충남 지역 일부 대학생의 생활 스트레스가 식사행동에 미치는 영향”, 한국식생활문화학회지, 제22권, 제2호, pp.176-184, 2007.
  24. 정효선, 윤혜현, “식생활라이프스타일에 따른 외식소비성향에 관한 연구: 수도권지역 대학생을 중심으로”, 외식경영연구, 제10권, 제2호, pp.93-117, 2007.
  25. 조윤기, “라이프스타일에 따른 마케팅 전략”, 전문경영인연구, 제9권, 제1호, pp.21-44, 2006.
  26. 조전근, 김화동, “소비자의 라이프스타일 유형별 정보탐색활동에 관한 연구”, 한국광고학보, 제3권, 제1호, pp.35-62, 2001.
  27. 진양호, “성별에 따른 외식구매행동 비교연구: 20대 초반 대학생을 중심으로”, 한국조리학회지, 제13권, 제1호, pp.224-234, 2007..
  28. http://www.nso.go.kr
  29. 한국갤럽조사연구소, “한국인의 식생활라이프스타일”, 1990.
  30. 한미희, 김경자, “대학생 소비자의 외식가치와 외식행동”, 한국소비자정책교육학회, pp.29-35, 2006.
  31. H. Assael, "Consumer behavior and marketing behavior orientation(2nd edition)," Boston: Ket Publishing Company, pp.252-256, 1984.
  32. M. Buckley, "The convenience consumer and food-related lifestyles in Great Britain," Journal of Food Products Marketing, Vol.11, No.3, pp.3-25, 2005. https://doi.org/10.1300/J038v11n03_02
  33. R. W. Jackson, S. W. McDaniel, and C. P. Rao, "Food shopping and preparation : Psychographic difference of working wives and housewives," The Journal of Consumer Research, Vol.12, No.1, pp.110-113, 1985. https://doi.org/10.1086/209041
  34. W. Lazer, "Life style concepts and marketing.(Ed. by Greyser, S. A.)," Toward Scientific Marketing AMA, pp.130-139, 1963.
  35. D. G. Moore, "Life Style in Mobile Suburbia Chicago," American Marketing Association, pp.151-163, 1963.
  36. T. Nobuko and Y. S. Chung, "A comparative study of eating out behavior between Japan and Korea by fuzzy regression," International Journal of Consumer Studies, Vol.27, No.1, pp.40-46, 2003. https://doi.org/10.1046/j.1470-6431.2003.00262.x
  37. M. Reid, E. Li, J. Bruwer, and K. G. Grunert, "Food-related lifestyles in a cross-cultural context: Comparing Australia with Singapore, Britain, France and Denmark," Journal of Food Products Marketing, Vol.7, No.4, pp.57-75, 2001. https://doi.org/10.1300/J038v07n04_05
  38. I. Ryan, "Food-related lifestyle segments in Ireland with a convenience orientation," Journal of International Food and Agribusiness Marketing, Vol.14, No.4, pp.29-47, 2004. https://doi.org/10.1300/J047v14n04_03

Cited by

  1. The Antecedents of Coffee Satisfaction by Lifestyle Segments for Korean and Chinese University Students in Korea vol.16, pp.6, 2011, https://doi.org/10.5720/kjcn.2011.16.6.782
  2. Research on the Consumer's Delivery Service Quality Perception and Satisfaction in Foodservice Industry Based on the Types of Food-related Life-style vol.14, pp.8, 2014, https://doi.org/10.5392/JKCA.2014.14.08.406
  3. Analysis of comparisons of eating-out, dietary lifestyles, and healthy dietary competencies among middle-aged consumers according to obesity status and gender for implications of consumer education vol.51, pp.1, 2018, https://doi.org/10.4163/jnh.2018.51.1.60