Consumers' Awareness and Information Needs towards Food Hygiene(I): Focused on Pesticide Residues

식품위생에 대한 소비자의 인식도 및 정보요구도에 관한 연구(I): 잔류농약을 중심으로

  • 김효정 (인제대학교 가족·소비자학과) ;
  • 김미라 (경북대학교 식품영양학과)
  • Published : 2003.01.01

Abstract

The purpose of this study was to examine the consumers' awareness and information needs towards pesticide residues and to find out the factors affecting the information needs. Data were collected from 506 adults in Seoul, Daegu and Busan by the self-administered questionnaire. Frequencies, X²tests, and regression analysis were conducted to analyze the data by SPSS Windows. The results of this study were as follows: (1) many respondents showed the high concerns and information needs for pesticide residues (2) many people worried to eat vegetables, fruits and cereals in turn due to pesticide residues, and did not trust the results from food safety tests by the government, and (3) age, educational attainment and concerns about pesticide residues were factors affecting the consumers' information needs.

References

  1. 권자숙 (1995 ). 수입식품에 대한 소비자의 안전정보 요구. 서울대학교 대학원 석사학위논문
  2. 김규선(1993). 과일류 수입산 레몬, 국내산 딸기에서 농약검출. 소비자시대, 6, 6-10
  3. 김성숙, 이승신(2000). 상품 안전정보에 관한 소비자 행동 연구. 소비자학연구, 11(3), 59-85
  4. 김효정, 김미라(1997). 수입 농산물의 구입실태 및 원산지표시제의 인식도에 관한 연구. 한국식 생활문화학회지, 12, 477-493
  5. 농림수산부고시 제1996 -3호 (1996 )
  6. 먹는물 수질기준 및 검사 등에 관한 규칙 (1999) . 환경부령 제 65호
  7. 문화일보( 2002 ). 치명적 농약채소 유통. 7월 19일자
  8. 식품공전(2002) . 한국식품공업협회
  9. 식품위생법(2002) . 법률 제6627호
  10. 식품의약품안전청고시 제2001-50호(2001 )
  11. 이서래 (1993). 식품의 안전성 연구. 이화여자대학교출판부
  12. 이은희 (1993). 소비자정보의 요구에 관한 연구. 서울대학교 대학원 박사학위논문
  13. 전국주부교실중앙회(1994). 수입 땅콩에서 다미노자이드 검출. 월간소비자, 4, 5-6
  14. 최병선(1989). 소비자보호를 위한 정보역할 및 규제의 합리화: 소비자안전문제를 중심으로. 행정논총, 28(1), 179-210
  15. 한국소비자보호원(1989). 소비자위해실태 및 안전의식
  16. Atkin (1973). Instrumental utilities and information seeking: New models for communication research. Clarkes: Hills and Sage
  17. Engel, J. F, Blackwell, R. D.,& Miniard, P. W. (1995). Consumer Behavior. 8th ed., Fort Worth: Dryden Press
  18. Phillips, L. & Stemthal, B. (1977). Age differences in information processing: A perspective on the aged consumer. Journal of Marketing Research, 14, 444-457 https://doi.org/10.2307/3151185
  19. http://www.cpb.or.kr