Studies on the Development of the Fishing System of Set Net in the Coast of Jeju Island - I. Comparative of Fishing Efficiency of Rectangular Set Net and Pound Net by the Model Net -

제주도 연안 정치망 조업시스템 개발에 관한 연구 - I. 모형어구에 의한 각망과 낙망의 어획성능 비교 -

  • Published : 2001.08.01

Abstract

For the purpose of providing the basic data on the improved fishing gear and the man power saving, which contribute to enhance fishing efficiency of set net in the coast of Jeju Island, this study executed the test of fish tank by reducing these actual nets by 1/30 and using the manufactured model nets, and observed and interpreted the behaviors of entering and escaping of the schools of mackerel Scomber japonicus, horse mackerel Trachurus japonicus and rabbit fish Siganus fuscescens. Thereby the result is as follows ; 1. After the elapsed time of 60 seconds, in case of rectangular set net, the ratio for entering by a school of fish marked 50% with mackerel, 18% with horse mackerel and 28% with rabbit fish, and in case of pound net, the ratio for entering net by a school of fish marked 70% with mackerel, 60% with horse mackerel and 30% with rabbit fish. 2. After the elapsed time of 60 seconds, in case of rectangular set net, the ratio for escaping by a school of fish marked 70% with mackerel, 40% with horse mackerel and 24% with rabbit fish, and in case of pound net, the ratio for escaping from net by a school of fish marked 0% with mackerel, 0% with horse mackerel and 3% with rabbit fish. 3. After the elapsed time of 60 seconds, in case of rectangular set net, the ratio for remaining by a school of fish marked 30% with mackerel, 60% with horse mackerel and 76% with rabbit fish, and in case of pound net, the ratio for remaining by a school of fish marked 100% with mackerel, 100% with horse mackerel and 97% with rabbit fish.

제주도 연안 정치망의 어획성능을 향상시키기 위한 어구구조개량과 조업방식의 생력화에 대한 기초자료를 제공할 목적으로 현재 제주도 연안 정치망 어장에 부설하여 조업을 행하고 있는 각망어구와 낙망어구의 어획성능을 비교하기 위해서 이들 실물어구를 1/30로 축소하고 제작한 모형어구를 이용하여 수조실험을 실시하고 고등어어군, 전갱이 어군, 독가시치 어군의 입·출망 행동을 관찰하고 해석하였는데, 그 결과는 다음과 같다. 1. 어군의 입망율은 경과시간 60초일 때 각망어구에서는 고등어 50%, 전갱이 18%, 독가시치 28%였고, 낙망 어구에서는 고등어 70%, 전갱이 60%, 독가시치 30%였다. 2. 어군의 출망율은 경과시간 60초일 때 각망어구에서는 고등어 70%, 전갱이 40%, 독가시치 24%였고, 낙망어구에서는 고등어, 전갱이가 각각 0%, 독가시치가 3%였다. 3. 어군의 잔존율은 경과시간 60초일 때 각망어구 에서는 고등어 30%, 전갱이 60%, 독가시치 76%였고, 낙망어구에서는 고등어, 전갱이가 각각 100%, 독가시치가 97%였다.

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